keresés

2022. április 27., szerda

The Memory


Alapadatok a gyűjteményről

  • Megnevezés: The Memory (2019 decembere óta ezt a rövidített nevet viseli az oldal, előtte: Geheugen van Nederland (holland nyelven) – angolul: Memory of the Netherlands)
  • A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: https://geheugen.delpher.nl/en
  • Elérhető a Holland Nemzeti Könyvtár (Koninklijke Bibliotheek vagy KB; angolul: Royal Library of the Netherlands) honlapján keresztül. https://www.kb.nl/. A honlap alján a Quick links/The Memory (hollandul: Zoeken/Het Geheugen) menüponton keresztül.

A gyűjtemény rövid leírása

A The Memory az egyik legrégebbi és leglátogatottabb adatbázis Hollandia művészetéről, kultúrájáról és történelméről. Eredetileg a The Memory of the Netherlands (Hollandia emlékezete) nevet kapta, és egy digitalizálási programból alakult ki, amelynek feladata az volt, hogy a holland örökségvédelmi intézmények tapasztalatokat szerezzenek a digitalizálással és a gyűjtemények interneten keresztül történő hozzáférhetővé tételével kapcsolatban. A projekt céljául azt tűzték ki, hogy a különböző kulturális intézményekben fellelhető hatalmas mennyiségű tárgyat és dokumentumot (s azok metaadatait) hozzáférhetővé teszik a nagyközönség és az oktatás számára digitalizált formában. 

 A gyűjtemény tulajdonosa(i) és a digitalizálási projekt

A Memory egy „online örökséggyűjtemény”, mely 92 intézmény, 134 gyűjteményének mintegy 800 000 tételét tartalmazza: festményeket, rajzokat, fényképeket, szobrokat, kerámiákat, bélyegeket, plakátokat és újságkivágatokat. (Az intézmények és a gyűjtemények felsorolása alfabetikus sorrendben megtalálható az oldal menüjében.)

A digitalizáslási programot az Oktatási, Kulturális és Tudományos Minisztérium finanszírozta, 2000-ben mintegy hatmillió euróval támogatta az elindulását. Magát a digitalizálást a Holland Nemzeti Könyvtár (Koninklijke Bibliotheek) végezte, és 1999-2009 között valósult meg. A feldolgozás mostanra lezárult, az utolsó gyűjtemények 2012-ben kerültek fel a honlapra. Azóta már nem lehetséges új gyűjteményeket felvenni a The Memory oldalra. Ez egyelőre így is marad. A KB továbbra is fenntartja a honlapot, mely 2019 decemberétől új url-re költözött, és a neve The Memory-ra rövidült.

Kezdőoldal


Navigáció/webdesign/struktúra

A Memory egy szabadon hozzáférhető adatbázis, melyben a böngészésen túl témánkénti vagy intézményenkénti, gyűjteményenkénti kereséseket is végrehajthatnak az érdeklődők. A gyűjtemények és az intézmények alfabetikus sorrendben találhatók az adott menüpont (Collections és Institutions menüpontok) alatt:

A Themes menüpontban az alábbi kategóriákban böngészhetünk:

  • Történelem és társadalom: A holland történelem fontos témái: társadalmi szerkezet, kereskedelem, politika, munkásmozgalmak, vallás, gyarmatosítás, háborúk, az Oraniai-ház,
  • Művészet és kultúra: A holland (népi) kultúra örökségei:.Hieronymus Boschtól Peter van Straatenig, a népballadáktól a költészetig. Vizuális művészetek, kézművesség, holland költészet és próza, színház és zene, divat.
  • Földrajz és környezet: Hollandia első látásra: táj, természet, régészeti leletek, urbanizáció és a vízzel való elválaszthatatlan kapcsolat. Régészet, térképek és atlaszok, flóra és fauna, táj és építészet, szárazföld és a városi területek elrendezése, fejlődése.
  • Kommunikáció és média: Hollandia a média korában: a rádió, a televízió, a film és a populáris kultúra különböző formáinak felemelkedése. Rajzfilmek, a politikai karikatúra, holland popzene, reklámok és reklámplakátok.

Keresés

A gyűjteményben lehet keresni:

  • Címre: Az alkotások címében, a tételek elnevezésében keres
  • Személynévre: Az adott tétel leírásaiban keres
  • Az alkotó nevére: Csak az alkotások készítőinek (festők, fotósok, tervezők, írók, nyomdászok stb.) neveit keresi
  • Földrajzi helyre: Az adott tételen szereplő földrajzi helyek leírásai kerülnek keresésre
  • Az alkotás helyére: Az alkotások készítési helyének leírását keresi

A keresés eredményének megjelenítése

Kínált formátum

Az adatbázis nyílt hozzáférésű, ez azonban nem azt jelenti, hogy bárki ingyen bármit letölthet:

  • a képeket csak oktatási célból lehet felhasználni,
  • kereskedelmi célra nem használhatók,
  • publikáláshoz a gyűjteményt birtokló intézmény engedélye szükséges,
  • egyszerre csak egy kép tölthető le jpg formátumban,
  • a képek ugyan jó minőségben jelennek meg, de nagyításra teljességgel alkalmatlanok. A képek JPG formátumban, kis vagy közepes méretben tölthetők le. Nagyobb felbontású képért az eredetit birtokló intézményhez kell fordulni.

Meta-adatolás, leírás

Az egyes tételek rekordjában megtalálhatók a műnek az adatai, mint készítő, gyártási év, műalkotás típusa, méretei, a gyűjtemény megnevezése, tulajdonos intézmény, forrás, szerzői joggal kapcsolatos tudnivalók.



Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

A digitális gyűjtemény böngészése közben sajnos nincs lehetőségünk egy-egy tételt elküldeni ismerőseinknek. Elérhető azonban minden tételnél a  permalink vagy állandó URL, mely garantálja, hogy egy objektum a jövőben visszakereshető legyen az interneten még akkor is, ha a weboldal vagy az objektum neve megváltozik:


Közösségimédia kompatibilitás

Az oldalnak nincs közvetlen kapcsolata a közösségi médiával. Az oldal kezelőjének azonban, a Holland Nemzeti Könyvtárnak a weboldaláról az intézmény Facebook, Instagram, Twitter oldala, YouTube csatornája közvetlenül elérhető. Itt lehetőség van hírlevélre feliratkozni:


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése