keresés

2022. április 21., csütörtök

Régi könyvek restaurálási kérdései 2.

 Mi van a neten...




A témával kapcsolatban számos információt találni a neten. Elég beírni a keresőbe: "régi könyvek restaurálása", és máris több bejegyzés jelenik meg, képek, videók sokasága tárul elénk, de könyvkötő, könyvrestauráló műhelyek is ajánlják magukat. Több esetben betekintést nyerhetünk restaurátor-műhelyekbe; a leírás mellett kép és videó is rendelkezésre áll, melyek nem csak érdekesek, szemet gyönyörködtetők, de kulturális értéküket tekintve is értékesek.

Összeállítás néhány találatból: 

A magyarmezogazdasag.hu oldalán a Széchényi Könyvtár restaurátor-műhelyébe nyerhetünk bepillantást. A cikk végén ajánlót látunk, hogy hasonló témában még hol tudunk keresgetni:

https://magyarmezogazdasag.hu/2015/06/12/regi-konyvek-gyogyitoi 


A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával megvalósított régikönyvek restaurálásról is találni bejegyzést: 

https://lib.semmelweis.hu/tartalom/regi_konyvek_restauralasa_az_nka_tamogatasaval_2010_2011


Ma már szinte minden elérhető a Facebookon keresztül. Szerencsére ilyesmit is találni: 

https://www.facebook.com/konyvrestauralas/

Itt egyaránt láthatunk képeket, bejegyzéseket és videókat. Nem csak magyar nyelvű tartalmakat osztanak meg. A közösségi média bejegyzései hasonlóképp érvényesülnek, mint a blogomon megjelenő tartalmak. Akárcsak nálam, itt is lehetőség nyílik a hozzászólásra, tapasztalatcserére, saját munka megmutatására. 


Több könyvmanufaktúra jelenik meg az első találatok között. Tőlük szakszerű választ kaphat az érdeklődő, ugyanakkor ármegjelölést is. Emellett "nézegetős" oldalnak is beillik, hisz ízelítőt adnak korábbi munkáikból. Az egyik ilyen műhely elérhetősége: 

https://konyvmanufaktura.hu/szolgaltatasok/kezmuves-konyvkotes-konyvrestauralas/ 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése