keresés

2022. április 26., kedd

Churchill-gyűjtemény

Megnevezés:
Tittel Pál Könyvtár - Eger

A gyűjtemény nyitólapjának URL-je:

https://uni-eszterhazy.hu/konyvtar

A gyűjtemény rövid leírása

1966-ban hozták létre a sváci Winston Churchill Alapítványt Zürichben. Az alapítvány célja emlékezni életére és munkásságára, illetve támogatni maga a korszakáról szóló kutatásokat, eredményeket bemutató könyvek és tanulmányok publikálását.
Az alapítvány megkezdte a Churchill-Bibliothek kiépítését, és 2006 szeptemberében az Eszteházi Károly Főiskola Könyvtárának adományozta a gyűjteménynek a duplumait.
A gyűjtemény részlegesen tárgyalja munkásságát, (monográfiák, dokumentumgyűjtemények, visszaemlékezések, életrajzok és tanulmánykötetek) saját műveit és a róla szóló irodalmat. A tájékozódást lexikonok, bibliográfiák és adattárak segítik.
Fő tematikája a huszadik század történelmét mutatja be, a két világháború politikai és katonai eseményeit, a békeszerződéseket, a Brit Birodalom történetét, a brit bel- és külpolitikát, de érinti a legfontosabb európai eseményeket is.
A Churchill-gyűjteménybe elsősorban könyvek tartoznak, a folyóiratok mennyisége elhanyagolható. A legtöbb könyv angol nyelvű, jóval kevesebb német nyelvű és csak néhány francia munka sorolható az állományba. A könyvek megjelenési ideje a 19. század végétől az 1990-es évekig terjed.

Navigáció/struktúra/webdesign

Szépen struktúrált, átlátható, könnyen kereshető felület. Gyorsmenük segítenek a tájékozódásban.
A gyűjtemény darabjainak bibliográfiai adatai szerepelnek a Tittel Pál Könyvtár elektronikus katalógusában (a "Churchill Gyűjtemény" tárgyszó jelzi a rekordok hovatartozását).
A csatolt angol nyelvű táblázat a teljes gyűjtemény tematikusan rendszerezett tételeit tartalmazza (szerző, cím, kiadás adatai).
Az állomány elhelyezésénél megtartották a zürichi könyvtár szakrendjét és jelzetelését.
A gyűjtemény darabjai helyben használhatók, de az érdeklődők igénybe vehetik a könyvtárközi kölcsönzést is.
Van lehetőség egyszerű és összetett keresésre.


Keresés

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

Minden egyes talált anyag a gyűjteményi adatbázisban rendelkezik részletes leírással (cím, deszkriptorok, fizikai terjedelem, indexelési listával, megtalálás helye), valamint rendelkezik egy fő számmal és egy katalogizálási számmal.



Adatbázis



Kínált formátumok

A tárgyakra való keresés képformátumban lehet megtekinteni, elérési lehetőséget ad google-on keresztül a könyvet megvásárlási helyének.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Nem található.

Közösségimédia-kompatibilitás

Saját facebook, twitter oldalán megtalálható a közösségi médiában. Szinte naponta tesznek fel témákat, melyeket lájkolnak, hozzászolnak, megosztanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése