keresés

2022. április 25., hétfő

Lett Nemzeti Könyvtár gyűjteményei

Megnevezés
A Lett Nemzeti Könyvtár

A gyűjtemény nyitólapjának URL-je

https://www.lnb.lv/en/collections/lettonica-and-baltic-collection

A gyűjtemény rövid leírása

A Könyvtár speciális, kulturális, tudományos orientációjú állománya. Lettonica gyűjteményből és a Balti Központi Könyvtári Gyűjteményből áll. Az állományt tudományos kutatások forrásaként szerzik be, az olvasók érdeklődésének megfelelően.

A gyűjtemény magába foglalja Lettországról és a balti irszágokról, valamint Kelet-Poroszország történelemről, kultúráról, nyelvekről, népek életéről, hagyományairól és kiemelkedő személyiségeiről, a balti térség történelméről. német családok.

A gyűjtemény mennyisége körülbelül 145 000 egység. Évente mintegy 800-900 új kiadással egészül ki.

A Letonica gyűjtemény mintegy 9 000 könyve ingyenesen elérhető az olvasók számára.

A Lettonicas gyűjtemény monográfiákból, kollektív tanulmányokból, cikkgyűjteményekből, lett szerzők összegyűjtött műveiből, naptárakból, kézikönyvekből – enciklopédiákból, kézikönyvekből, családtörténetekből és más, hasonló jellegű nyomtatott kiadásokból áll.

Otto Bongs (1918-2006) balti-német, balti múlttal foglalkozó gyűjtő magángyűjteménye alkotja  gyűjtemény magját, melyeket 1994-ben adományozta a Lett Nemzeti Könyvtárnak. Megtalálható benne a balti népekről, köztük a balti németről, történelemről, kultúráról, földrajzról, nyelvekről. A gyűjtemény monográfiákat, balti-német szerzők írásait, memoárirodalmat, litván, lett és észt emigrációs kiadásokat, valamint a Baltikumot vizuálisan dokumentáló kéziratokat és képarchívumot tartalmaz, mintegy 54 ezer fotót és képeslapot tartalmaz.

A gyűjtemény célközönsége akadémiai közösség, kutatók, hallgatók és minden érdeklődő, akik a balti népek és országok történelmét és kultúráját a tágabb értelemben kívánják feltárni.

2014 májusától a Lettonica és a Baltic Center keretein belül megalakult a Kutatási Szektor. A Központ kutatóinak sajátos kutatási területe az állománygyűjtemények tudományos kutatása, valamint a humán tudományok további bővítésére, elmélyítésére való felkészítés.

Tulajdonos

A Lett Nemzeti Könyvtár (NLL) fő funkciója a nemzeti irodalom gyűjtése, állandó tárolása és a hozzáférés hosszú távú biztosítása.

Az NLL gyűjtemény (4,5 millió egység) , alapvető profilja a társadalomtudomány és a bölcsészettudomány. A könyvtár olvasói különleges gyűjteményekhez is hozzáférhetnek – ritka könyvek, kéziratok, Lettonica (Lett) és Balti Központi Könyvtár gyűjteményei, térképek, kották, hangfelvételek, grafikai kiadványok, tünemények és folyóiratok. Jelenleg a legtöbb könyvtári tevékenység és rendezvény célja a felsőoktatás, a kutatás és az élethosszig tartó tanulás támogatása.

Az NLL az elméleti kutatásának és gyakorlati elemzésének központja. A Könyvtár Lettország könyvtárközi kölcsönzési rendszerének központjaként működik, könyvtári és információs szolgáltatásokat nyújt a Saeima (parlament) számára, és végrehajtja a könyvtári szektor szabványosítását. Az NLL kezdettől fogva felelős lett Lettország nemzeti bibliográfiájáért.

Navigáció/struktúra/webdesign


Keresés

Összetett keresés

Szűrési lehetőségek

Találati lista

http://gramatas.lndb.lv/

Kínált formátumok

A tárgyakra való keresés képformátumban lehet megtekinteni.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

Minden egyes talált anyag a gyűjteményi adatbázisban rendelkezik részletes leírással (cím, deszkriptorok, fizikai terjedelem, indexelési listával, megtalálás helye), valamint rendelkezik egy fő számmal és egy katalogizálási számmal.

URL

URL

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Interaktivitás szempontjából virtuális sétákat lehet tenni az egyes szinteken, betekinteni a helyiségekbe, kihasználva a pandémiás időszakot.

Közösségimédia-kompatibilitás

Saját facebook, twitter oldalán megtalálható a közösségi médiában. Szinte naponta tesznek fel témákat, melyeket lájkolnak, hozzászolnak, megosztanak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése