keresés

2022. április 27., szerda

The Sketchbook Project

 Alapadatok a gyűjteményről

Megnevezés: The Sketchbook Project’s Digital Library

Közvetlen gyűjteményi URL: https://www.sketchbookproject.com/library 

A gyűjtemény rövid leírása: Az általam választott digitális gyűjtemény a Brooklyn Art Library virtuális kiterjesztése, amely jelenleg 25 019 teljes beszkennelt dokumentumot tartalmaz a The Sketchbook Projectben résztvevők által jóváhagyva. A projektben való részvételkor ugyanis választható opcióként kínálják fel a kitöltött vázlatfüzetek digitalizálását. A gyűjtemény és az egész projekt különlegessége, hogy nem kisebb céllal jött létre, minthogy egyaránt művészektől és nem művészektől származó vázlatfüzeteket gyűjtsön. A csavar itt abban rejlik, hogy a könyvtár üres vázlatfüzeteket kínál eladásra, és bármely vállalkozókedvű ember a világ bármely pontjáról megrendelheti magának a kitöltésre szánt, üres vázlatfüzeteket.

Létrehozás
dátuma: Maga a projekt 2006-ban indult útjára, azonban ekkor még nem vállalták a vázlatfüzetek digitalizálást, de arra szolgáló adatot, amely a digitális gyűjtemény létrehozását egyértelműen bizonyítaná nem találtam. Tehát ebből az következik, hogy a létrehozás dátuma tisztázatlan.

Fenntartói honlap/cég/intézmény megnevezése: Brooklyn Art Library

A gyűjteményhez vezető aloldal megnevezése és URL-je, avagy a Digital Library elérhetősége: https://www.sketchbookproject.com/library

Egyéb cég/intézmény/személyek: A Brooklyn Art Library főoldalának „About” szekciója alatt kiválaszthatjuk, azt az opciót, hogy „Staff & Board”, ahol bepillantást nyerhetünk a könyvtárat működtető személyekre. Közülük mindenképpen kiemelendő a projekt szellemi atyja Steven Peterman neve.


Képernyőképek

A gyűjtemény nyitólapja és keresési felülete:

A tételek listázása:

A tétel adatai:


Információszolgáltatás

A gyűjteményről találunk mind leírást, történeti utalást, adatokat a fenntartókról, tulajdonosokról és a munkatársakról is, valamint a szerzői jogi feltételekről is. Továbbá találhatunk némi információt a fejlesztési tervekről is, és rendelkezik a gyűjtemény saját bloggal, amelyet a „Programs” fül alatt találhatunk meg. Mindezekkel szemben, viszont nem találunk részletes információkat sem a digitalizálásról, sem a webes rendszer fejlesztéséről vagy annak tétel típusairól és elérhető formátumairól, illetve további hiányosságként róható fel a gyűjtemény felépítéséről, navigációjáról, keresési és egyéb felhasználói lehetőségekről közre adott kevés vagy nem meglévő információ. Tehát összegzésként elmondható, hogy az információszolgáltatás minősége hagy némi kívánni valót maga után.


Navigáció/struktúra/webdesign

Az intézmény nyitóoldalán jobbról az 5. fül alatt található meg a „Digital Library” kifejezés, amely automatikusan átkalauzol minket a digitális gyűjteményhez, azaz a The Sketchbook Project oldalára, amely ezáltal azonnal böngészhetővé válik. Semmilyen jellegű regisztrációhoz nem kötött a gyűjteményben való böngészés és nézelődés a különféle digitalizált vázlatfüzetek között, de ha saját füzetet szeretnénk hozzáadni vagy saját gyűjteményt akarunk kialakítani a már a gyűjtemény részét képező füzetekből akkor ahhoz regisztráció szükségeltetik. Mind az intézményi, mind a gyűjteményi oldalak könnyen áttekinthetők és letisztult design-t jelenítenek meg. A keresés folyamatát kifejezetten intuitívnek és önmagától értetődőnek jellemezném, mivel kapunk némi segítséget a keresést illetően, pl. Search (by artist name, locations, mediums, or tags) vagy Browse By Theme. Ezen két keresési funkció mellett találunk még ajánlásokat a digitális gyűjteményből, amelyek folyamatosan frissülnek időnként, valamint találhatunk egy nagyon rövid leírást a gyűjtemény jelenlegi állapotáról (25.019 darab digitalizált vázlatfüzet – 2022. 04. 25.) és további információkat linkekkel, amelyek a testreszabhatóságot segítik elő (pl. Sketchbook Collections vagy Want To Add Your Sketchbook?).


Kínált formátumok

Ahogyan azt az információszolgáltatásról szóló fejezetben is említettem már a kínált formátumokról nem kapunk egyértelmű információt, azonban a vázlatfüzetek természetéből adódóan arra következtethetünk, hogy azok jpg formátumban lettek rögzítve és ilyen módon is érhetők el és böngészhetők az oldalon.


Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula megjelenítése

Az adattartalom véleményem szerint egységesnek tekinthető, amely a következőkből tevődik össze. Ha a vázlatfüzet készítője adott meg bármilyen jellegű leírást a vázlatfüzet témáját illetően akkor ez feltüntetésre kerül, továbbá állandó adatelemek az oldalak számai, az adott évfolyamot képviselő téma/tematika, amelyet minden esetben a könyvtár szab meg, valamint állandó a hely, ahol a dokumentum feladásra került és kapnak egy-egy projekt azonosítót is a dokumentumok és végül, de nem utolsó sorban úgynevezett tagekkel is ellátják őket. Ezek mellett vannak még olyan speciális adatelemek, mint a könyvtári azonosító száma és a teljes online megtekintések száma, valamint a teljes mobilos kijelentkezéseket is megtekinthetjük. Példa erre a következő:


Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Ebből a szempontból is vegyesnek nevezhető a gyűjtemény, mivel van hírlevélre való feliratkozás, valamint lehetőség regisztrációra és így profil kialakítására, amely testreszabhatóságot is biztosít. Így a beregisztrált felhasználók képessé válnak arra, hogy saját gyűjteményeket alakítsanak ki, amelyek szintén böngészhetővé válnak a gyűjteményen belül. Ugyanakkor nincsen RSS-feed, valamint nem adott sem a kommentelési lehetőség, sem egyéb másféle közösségi közreműködés sem (pl. címkézés, infó-hozzászólás vagy leíró bővítés).


Közösségi média kompatibilitás

A digitális gyűjtemény tételeinek megnyitásakor nem kapunk sem egyedi URL-t, sem pedig segítséget, ahhoz, hogy a megosztást beágyazott paranccsal könnyen megtehessük, azonban mind a gyűjteménynek, mind az intézménynek – amely magában foglalja a gyűjteményt – van Facebook oldala. Ezeknek hozzávetőlegesen a havi poszt mennyisége 10-11 darab posztot jelent. Magát az intézményt (Brooklyn Art Library) jelenleg (2022. 04. 25.) 10.821 ember követi és 10.259 ember kedveli, amíg a gyűjteményt (The Sketchbook Project) jelenleg (2022. 04. 25.) 156.082 ember követi és 148.741 ember kedveli a Facebookon. Mindemellett pozitívumként tekinthetünk arra is, hogy a gyűjtemény tételei megjelennek a megosztásaik alapján. Példa erre a következő poszt:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése