keresés

2022. április 28., csütörtök

Képeslapmúzeum

Alapadatok a gyűjteményről

A gyűjtemény rövid leírása
A Zempléni Múzeum egyedülállóan gazdag képeslap-gyűjteménye Petrikovits László orvosnak köszönhető. A doktor úr a képeslapgyűjtők 1967-ben Szerencsen megrendezett második országos ankétján ajánlotta fel a tulajdonában levő képeslapokat a település számára, azzal a kikötéssel, hogy abból múzeumot hoznak létre. Az ő 400 000 darabos adománya képezte a kollekció alapját, amely azóta jelentősen növekedett. A gyűjtemény ma közel 1 millió darabot számlál, ezzel pedig Magyarország legnagyobb képeslapokból álló közgyűjteménye. A kollekció napjainkban is gyarapszik, elsősorban ajándékozás, és ritkább esetben vásárlás által.

A gyűjtemény tulajdonosa
A gyűjtemény tulajdonosa, tartalomgazdája, fenntartója a Szerencsen található Zempléni Múzeum, mely egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy ezt a rendkívül gazdag gyűjteményt őrizze, gondozza, és fejlessze.
 
A digitalizálási projekt
A Zempléni Múzeum küldetésnyilatkozatának megfelelően régóta törekszik arra, hogy a gyűjteményeit minél szélesebb körben kutathatóvá és felhasználhatóvá tegye. Ezért több olyan projektnek a kezdeményezője és projektgazdája volt, amely online katalógusok létrehozását célozták meg.

Az a projekt, amely által a múzeum infrastrukturális fejlesztése valósult meg (A Zempléni Múzeum oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítése, TIOP.1.2.1. A1-15/1-2015-0021) számos olyan elemet tartalmazott, amelynek következtében a gyűjtemény szélesebb körben, pl. a közoktatás céljaira is használhatóvá vált. A projekt keretében elkészült egy olyan egyedi adatfeldolgozó rendszer, amelynek segítségével megtörténhetett a lapok szakmai feldolgozása, speciális adatok (kiadói, nyomdai, postai, képi) feldolgozása, valamint a földrajzi lapok geokódolására is lehetőség nyílt. Az elkészült adatbázis folyamatosan bővíthető és javítható, és a projekt fenntartási időszaka alatt, sőt az után is működése biztosított.
A gyűjtemény a HUNGARICANA Képcsarnok szolgáltatásán keresztül érhető el. A HUNGARICANA rendszer célja az NKA által támogatott közgyűjteményi digitalizálások eredményeinek bemutatása, publikálása.

A kezdőoldal


Navigáció/struktúra/webdesign
A nyitóoldalon a menüsor három összetett menüpontja a kezdőoldal alsó részén külön ki van emelve.
 

A Képeslap menüpontban a képeslapról, mint kordokumentumról, az adományozó dr. Petrikovits Lászlóról, valamint a képeslap történetéről találunk érdekességeket.

Petrikovits László alakította ki az osztályozásnak azt a rendszerét, amelyet kisebb módosításokkal a múzeum a mai napig használ. Ennek alapján a gyűjteményben találunk földrajzi, tematikus, üdvözlő, képzőművészeti és különleges technikával előállított lapok. A Gyűjtemény menüpont a kollekció Petrikovits féle csoportosítását ismerteti:
  • A földrajzi lapok csoportjában találhatóak meg azok a lapok, amelyek a különböző országok településeit, tájait, a városok, falvak egyes épületeit ábrázolják. (A lapokat további két nagy csoportba osztották: a megjelentetés időpontja szerint vannak az 1945 előtt és az 1945 után kiadott képeslapokat.)
  • A tematikus lapok kategóriájába tartoznak a történelmi, a különböző eseményeket bemutató, a gazdasági, a néprajzi, természettudományi, valamint a híres embereket ábrázoló képeslapokat.
  • Az üdvözlőlapok csoportjába a különböző ünnepek alkalmával a rokonoknak, ismerősöknek eljuttatott jókívánságokat tartalmazó lapok tartoznak.
  • A képzőművészeti lapok kategóriájába híres alkotók munkái, valamint a művészi alkotások reprodukciói tartoznak.
  • A különleges technikával készült lapok esetében nem az ábrázolt tartalom a lényeges, hanem az a mód, ahogyan a képeslapot előállították (dombornyomott, matricás, hímzett, csipkés, gyöngyporos). 
A Múzeum menüpontban az intézménynek „A képeslap világa” című állandó kiállításáról, illetve a különböző korosztályoknak kínált múzeumpedagógiai foglalkozásokról olvashatunk információkat.

A digitalizált képeslapok tényleges adatbázisa a kezdőoldal jobb oldalán levő Képeslapjaink menüponton keresztül érhető el, mely átirányít a Hungaricana Képcsarnok oldalára, ahol jelenleg 241742 tétel található.


 
A képeslapok települések és különféle címkék szerint vannak csoportosítva. A települések nem alfabetikus sorrendben találhatók a listában, hanem az alapján, hogy hány tétel tartozik az adott településhez. A nagyobb városok anyagát tovább részletezve, témánként csoportosítva tárolják (pl. utcák, terek, intézmények, szobrok, mozaikos lapok, látképek stb.).


 
A kezdőoldal oldalsó Galéria menüpontjára kattintva különböző tematikusan csoportosított (bányászat, csendőrök, borászat, cigányság, vasút, zsinagógák, piaci vásárok, népviselet, kézművesség) képeslapok között nézegelődhetünk. Itt csak böngészésre van lehetőség, leíró adatok itt nem találhatók.


Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
Minden képeslapnál egységes az adattartalom. Az adott tételre rákattintva láthatóvá válik az adatlap, ahol megjelennek az adatok: leltári szám, cím, település, címkék, kapcsolódó tárgyszavak.


Kínált formátumok
Automatikus letöltés az oldalon nem engedélyezett, az erről szóló figyelmeztetés jelenik meg a letöltés gombra kattintva.

 
A közgyűjteményi adatbázisban közzétett digitális tartalmak oktatási célra szabadon felhasználhatóak a szerző/tartalomgazda adatainak pontos megjelölésével. Az anyagok felhasználása egyéb célból (pl. haszonszerzés) azonban szigorúan tilos! A honlapon fellelhető nagyfelbontású digitális tartalmakat minden esetben az intézménytől kell megkérni, megvásárolni.
 
 
A Képeslapmúzeum kezdőoldalán, a Képeslapmásolat küldése menüpontra kattintva van lehetőségünk jó minőségű szkennelt képet vásárolni. A Zempléni Múzeum működési szabályzata szerint az interneten közzétett anyag tájékoztató jellegű, a képeslapgyűjteményéből származó lapok bármilyen célú felhasználása engedély- és térítésköteles. Amennyiben a felhasználó nagy felbontású, nyomdai kivitelezésre is alkalmas digitalizált változatot igényel, kérnie kell a múzeum engedélyét, és meg kell fizetnie a felhasználási díjat, amely jelenleg bruttó 1500 Ft (elő- és hátoldal). A kitöltött megrendelőlap elküldése, és a felhasználási díj beérkezése után a kért formában, interneten vagy CD-re írva elküldik a kért képek digitális változatát és a felhasználási engedélyt.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
A képeslapok böngészése közben lehetőségünk van egy-egy tételt elküldeni ismerőseinknek. Facebook, Gmail platformokon meg lehet osztani őket és írni hozzájuk megjegyzést az adott közösségi oldalon. A Zempléni Múzeumnak van Facebook oldala is. A posztokhoz kedvcsinálót talál az érdeklődő a weblap kezdőoldalán. (https://www.facebook.com/Zempl%C3%A9ni-M%C3%BAzeum-961459870617408/)
 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése