keresés

2022. április 20., szerda

Felsőoktatási könyvtárak digitális átállása 2.

A digitalizálás fogalmát többféle értelmezésben használják a stratégiában és a szakmai diskurzusokban. Könyvtárszakmai szempontból azt a folyamatot jelöli, amelyben a könyvtárak szolgáltatásrendszerének nagy része digitálissá válik. Ide tartozik például a könyvtári katalógus, tartalomszolgáltatások és kölcsönzés. 

Egyszerűsítve a digitalizálás szó jelentését, azt a folyamatot nevezzük, amely a könyvtárakban a digitális objektumok létrehozását, kezelését, valamint annak a szolgáltatását foglalja magában. 

Digitalizálás a magyar könyvtári rendszerben

Magyarországon valamennyi nagyobb könyvtár folytat digitalizálási tevékenységet, amik a kulturális örökségek szempontjából meghatározó jelentőséggel bír.

A digitalizálási folyamatot az intézmények döntő többsége saját eszközeivel, külsős szolgáltató bevonása nélkül végzi el. A saját eszközeikkel többségében nem jellemző az, hogy tömeges digitalizációra képesek lennének. A digitalizálást végző könyvtárak egy része rendelkezik digitalizálási stratégiával, jellemzően azonban ad hoc módon, nem egy kidolgozott stratégia mentén végzik. Felsőoktatási könyvtárak esetében az oktatás és a kutatástámogatás mellet a szolgáltatás és az állományvédelem a legfontosabb. 

A könyvtárak főként az intézményen belül, valamint a saját honlapjukon keresztül, nyilvános módon teszik közzé a digitalizált dokumentumokat, és megállapítható, hogy jelenleg a könyvtárak nem arra törekednek, hogy közös aggregációs szolgáltatások felületeken tegyék közzé a tartalmakat, hanem több könyvtár használja szolgáltatási célból a magyarországi szolgáltatásokat. Ilyen szolgáltatások a Hungaricana, Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis, és a Magyar Elektronikus Könyvtár. 

Digitális szövegkiadás 

A digitális szövegkiadásnak számos előnyei vannak. Elsők között rugalmas, változatos és könnyen javítható. Nincs terjedelemhatárhoz kötve, ami igen csak megkönnyíti a digitalizálás folyamatát. Könnyen lehet annotálni, és össze lehet kötni más egyéb tudástárakkal. Több formában lehet létrehozni és folyamatosan publikálható. 

A digitális szövegkiadásnak új problémával és feladatokkal kell szembe néznie. Közös nevezőre kell jutnia a digitalizáló műhelynek, a kézirattár és a digitális bölcsészeti terület feladatainak. Integrálásra van szüksége a digitális bölcsészeti eszközöknek, továbbiakban gyűjteményi és a digitális bölcsészeti szemléletek összeegyeztetésére. Ami még szintén fontos feladat a problémák elkerülése végett az a humán erőforrás biztosítása, például a szöveg átírásához. 


Forrás:

Forráskiadás közgyűjteményekben


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése