keresés

2022. április 27., szerda

Europeana 1914-1918

Alapadatok

Megnevezés

Europeana 1914-1918 – untold stories & official histories of WW1

A gyűjtemény nyitólapjának URL-je

https://1914-1918.europeana.eu/

A gyűjtemény rövid leírása

Az Europeana 1914-1918 három főbb európai projekt forrásdokumentumait egyesíti azon célból, hogy bemutassa az első világháború elmondatlan történeteit. Amellett, hogy a projekt az első világháború alatt született dokumentumok gyűjteménye kíván lenni, lehetővé teszi a benne (gyűjteményük által) részt vevő nemzeti könyvtáraknak, hogy a “nagy háborút” egy különleges perspektíván keresztül, valamennyi nézőpontból mutassák be.
A gyűjtemény három fő forrása a következők:
  1. Korábban még nem publikált, feltáratlan dokumentumok, levelek, fotók és képeslapok a széles közönségtől, beleértve a laikusokat. 2013-ig több mint 60 ezer ilyen dokumentum került újonnan digitalizálásra.
  2. Nemzeti könyvtárak releváns gyűjteménye a háborús felek valamennyi oldaláról, több mint 400 ezer elem.
  3. A European Film Gateway 1914 projekt filmarchívuma. A több mint 650 órányi filmhíradó, propaganda- és háborúellenes film azért is különösen fontos, mert az időszak némafilmjeinek nagyjából ötöde maradt fent és élte túl a korszakot.
Tulajdonos/fenntartó


Európai Unió, Europeana

Információszolgáltatás

A projekt nem csak szolgáltat, hanem lehetővé teszi a laikusok számára az aktív közreműködést, a citizen science megvalósulását. Ennek részleteit a “Contribute” lapon lehet olvasni. Az oldal tartalma szabadon újrafelhasználható, ennek módját minden elem leírása részletesen taglalja (a copyright mező tartalmazza a szabad licencet és annak leírását). A fejlesztők számára az Europeana API is elérhető. A brit nemzeti könyvtár egy dedikált angol nyelvű oldalt is készített a tanároknak, amit az első világháborúval kapcsolatos oktatási programokhoz nyújthat támogatást.

Az oldal nyitóképe

A közreműködési oldal

Böngészés: tematikus felosztás

Egy konkrét képeslap
Kínált formátumok

A felhasználó a kínált dokumentum típusától függően választhat lementési formátumot, a felület azonban minden esetben egyértelmű és felhasználóbarát.

Közösségimédia-kompatibilitás

A projekt elérhető számos közösségi médiumon is, ezek közül is a legfontosabb a Facebook (24 ezer követő), az Instagram (audiovizuális tartalomszolgáltatóként) és a Twitter (7 ezer követő). Az oldal emellett támogatja a dokumentumok meg- és továbbosztását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése