keresés

2022. április 20., szerda

A magyar divat kimagasló alakjai 2.

Újdonságok

A célja a gyűjteménynek egy összegző retrospektív és kiterjedt bemutatása lenne a magyar divat fejlődésének az elmúlt száz évben. Ehhez olyan kollaborációkra lenne szükség, ahol szerzői jogilag is tisztázott tartalmakat lehetne közzé tenni. A még élő szerzővel, vagy szerzői jogutóddal egyeztetve bizonyos neves kollekciók és a mögöttük megbúvó inspirációk és történeteket is bemutatva egy új szemszögből szemlélve mi is befolyásolja az alkotó és a divat fejlődését.

Továbbá a jelen divatját is bemutathatná, hogyan alakul a mostani divatélet. Fashion show tudósítások és interjúkat készíthetne a mostani magyar divattervezőkkel, nem csak a felkapottakkal, de a még egzisztenciát kiépítőkkel. A divatiskolák növendékeivel felmérő tanulmányokat közölhetne, ők hogyan képzelik el szakmájukat, mik a céljaik. A divatvilág közelebb hozása lenne a legfőbb cél, esélyt adva a feltörekvő szakmabelieknek is, hogy népszerűsítsék őket.


 Hasonló tartalmak a weben

Általánosan elmondható a magyar divatvilágról, főleg történelmi visszatekintésként, hiányosak és darrabosak a közzétett tartalmak. Több oldalnak is van ugyan "style" és "fashion" almenüje. Pl. a Nők Lapja Café trend rovata, ami inkább a jelenlévő globális divathírekkel foglalkozik. A stlyemagazin weboldala nevéből eredően is ilyen tartalmakkal foglalkozik, de szintén a jelenre fókuszál és stílustippeket ad. Más, egyéni próbálkozások is megtalálhatóak a weben a téma kapcsán, amik láthatólag sose lettek befejezve. 

Ezért lenne szükség egy olyan oldalra, ahol ezen tartalmak a friss és múltbeli tartalmakat is közzé teszi.

Hasonlóságok

A rendszeres blog formátum alkalmas lenne a weboldalhoz, amit számos divattal foglalkozó online újság is követ. A rendszeres posztok mellett nagyobb lélegzetvételű hosszabb, történelemmel foglalkozó írások is, esszék és tanulmányok is felkerülnének. A jelenlegi divatvilághoz videó interjúk, összegző videók is készülhetnének pl.: egy-egy kollekció kifutójáról, divathetekről. Kifutó felvételeket a régi kollekciók galériájába is fel lehetne tölteni, ahol nem csak a darabok képei, de így "mozgásban" is meg lehetne őket szemlélni.

Lehetőségek

Több kollaborációra lehetne lehetőség, elsősorban olyan divatlapokkal, amik több éve futnak. Erre a Magyar burda divatlap lenne a legmegfelelőbb, ami már a 80-as évektől közölt, nem csak divatról, de ruha szabásmintákat is mellékelve. Ezeknek kiválogatása és digitalizációja is lehetőséget adna általánosításokat levonni a divatfejlődéséről, és akár letölthetővé válhatnának a minták, esetleges felár ellenében.
Több könyv is jelent meg a magyar divatról, ezek népszerűsítése vagy ajánlása szintén lehetséges lenne ezáltal is segítve a témában való tájékozódást.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése