keresés

2022. április 19., kedd

OSZK - Régi Ritka Metszetgyűjtemény 2.

Az OSZK Régi Ritka Metszetgyűjteménye nem az egyetlen olyan virtuális gyűjtemény, mely megemlítésre ad okot. Felépítésre számos olyan gyűjteményt találhatunk, melyek szintén képpel és megjelölt adatokkal szolgáltatnak online térben a köz javára.

A legtöbb gyűjteményben (legyen ez kicsi vagy nagy) megindult az igény az ott lévő anyagok digitalizására. Egyszerűen állományvédelmi okokból vagy csak simán a népszerűséget figyelembe véve nem képesek mindenkinek kielégíteni a kutatási igényét.  A megoldás erre a problémára legtöbb esetben a digitalizálás jelenti. Természetesen nincs minden intézménynek olyan fejlett technológiai háttere, mint mondjuk az OSZK digitalizáló műhelyének, éppen ezért a tömeges kooperációra van példa bőven. A gyűjtemények: levéltárak, múzeumok vagy könyvtárak egy megállapított szerződés keretében lehetőséget kapnak állományuk részleteinek digitalizálására. Esetleg egy külön szerződött céggel szokás még állományt feldolgozni.

Önállóan digitalizált gyűjtemények

Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár

Konkrétan nem metszeteket digitalizálnak, hanem egész dokumentumokat, melyek a metszeteket is tartalmazzák. A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár digitalizálásban hatalmas fejlődésnek indult az elmúlt években. Digitális Könyvtárukban: térképek, plakátok, régi könyvek és tematikus gyűjtemények kerültek feldolgozásra. A Régi könyveken belül található a metszetek is, illetve külön pont alatt az exlibrisek.

A dokumentumoknál: szerző, cím, megjelenés, terjedelem, feltöltési időpont, nyelv, bélyegkép, katalógus ID és adatlap inoformáció elérhető. Adatlap információra kattintva a digitalizált anyag bibliográfiai leírásának adatai jelennek meg részben. Az említett adatok alapján dokumentumok kereshetők is, ezenkívül elérhetőségüket négy kategóriába sorolták. A négy kategória: szabadon elérhető (zöld), Egyetemi gépek, prox (sárga), Könyvtári gépek, proxy (rózsaszín) és nem elérhető (piros). A feltöltött anyagok PDF formátumban a jogosultságokhoz mérten letölthetők, kiváló minőségben.

A digitalizált anyag népszerűsítése az egyetem Facebook oldalán történik.

ELTE EDIT - Képgyűjtemény

Az ELTE  Egyetemi Könyvtár képgyűjteménye közel 8400 egylapos, sokszorosított metszetből, grafikából és fényképből áll. Keletkezési idejük eltérő, többnyire a 18-19. századból származnak, de vannak közöttük 15. századi alkotások is. Jelentős részük portré (pl. neves történelmi személyek, uralkodók, írók, filozófusok, tudósok, művészek), kisebb részük pedig térkép, tájkép, látkép, épületábrázolás, valamint irodalmi művekhez készült illusztráció. A budapesti Egyetemi Könyvtár összességében mintegy 8000 egység metszete az ország egyik leggazdagabb és legrégibb történeti, művelődés- és irodalomtörténeti forrásgyűjteményének része.

A digitalizált gyűjteményben lehetőség van a böngészésre: megjelenési dátum, szerző, cím, tárgyszó vagy feltöltési idő alapján. Egy anyag megtekintésénél fentebb leírt adatoknál többet nem igazán tudunk meg, de két link elvezet minket a pontos, katalóguson belüli leírásukhoz. Így minden adat rendelkezésére áll annak, aki pontosan meg fel akarja kutatni az adott pl. metszetet. A képek kiváló minőségűek, szabadon felhasználhatók, viszont letöltésük problémás.

A digitalizált anyag népszerűsítése az egyetem Facebook oldalán történik.


Ybl Miklós Virtuális Archívum

Ybl Miklós Virtuális Archívum több mint száz épületet mutat be részletesen a 19. század második fele meghatározó magyar építészének alkotásai közül. A digitális gyűjtemény alapját Ybl Miklósnak Budapest Főváros Levéltárában őrzött terv- és irathagyatéka képezi. A tervrajzokon kívül archív fényképek, egykorú grafikák, a korabeli sajtó tudósításai, kritikái és a megépült vagy papíron maradt alkotásokra vonatkozó levéltári iratok között kutathatnak a kíváncsi látogatók.

Az oldalon egy idővonal és egy térképnézeti lehetőség is megjelenik, melyek a digitalizált anyagok tér- és időbeli elhelyezését segítik megérteni. A gyűjtemény sokszínűségében lehetőség van böngészni, egyes anyagok mellett hosszabb leírások is találhatók (főként a tervrajzok mellett) és bibliográfiai hivatkozások. Dokumentumtípusonként eltérően tartalmaz alapadatokat, melyek a dokumentum azonosításához elengedhetetlen pl. cím, keletkezés dátuma, őrzési hely és jelzet. A képek jó minőségűek, letöltésükre nincs lehetőség.

A digitalizált gyűjtemény nem rendelkezik Facebook oldallal.

Iparművészeti Múzeum

Magukról azt állítják: "Az Iparművészeti Múzeum 4500 kötetet számláló könyvművészeti kollekciója az egyetlen az országban, amely a könyveket kötés-, illusztráció- és tipográfiatörténeti jelentőségük okán gyűjti, és a műtárgyak között tartja számon."

A digitalizált állományban nem csak a könyvművészeti szekcióban találhatunk metszeteket, hanem az adattárban is. Az adattáron belül a Ex libris gyűjteményben és a Rajz- és tervgyűjteményekben számos kiválóan digitalizált anyag jelenik meg. 

A leírások a megszokott adatokat sorakoztatják fel: cím, leltári szám, alkotó, készítés ideje, készítés helye, anyag, technika, méretek és egy kisebb szöveges leírás. A képek jó minőségűek, ha egy dokumentum egésze megtalálható az interneten akkor azt is feltüntetik forrásként. A digitalizált anyagok exportálhatók pdf-ben.

A digitalizált anyag népszerűsítése az Iparművészeti Múzeum Facebook oldalán történik.


Valamilyen program alapján digitalizált gyűjtemények

Pápai Református Gyűjtemények Könyvtára - metszetgyűjtemény (2567 kép)

A pápai metszetgyűjtemény az Arcanum Kft. segítségével lett 2019-ben digitalizálva. A gyűjtemény tulajdonosa a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Könyvtára (Pápa), mely Báró Baldácsy Antal metszetgyűjteményét szolgáltatta a nagyvilág elé. A digitalizált anyagok a HUNGARICANA - Képcsarnokában elérhetők.

A képek minősége kifogástalan, letöltésük nem engedélyezett csak a gyűjteménnyel való egyeztetés után. A metszeteknél a kép alatt megtalálható: a metszet címe, gyűjtemény neve (ahol megtalálható), leltári szám, cím újra, készítő, típus, leírás, címkék, további mezők és automatikus kulcsszavak. Ezek mellett lehetőség van a metszet: képeken szereplő személyek felismerése, saját albumba tenni, megosztani, a linket Facebookon,  megosztani a linket e-mailban vagy beágyazni valahova.

A digitalizált gyűjtemény nem rendelkezik Facebook oldallal.


HUNGARICANA oldalán megtalálható további digitalizált gyűjtemények intézményei:

Kazinczy Ferencz metszetek

A sárospataki református főiskola könyvtárában egy igen értékes és becses metszetgyűjtemény volt megtalálható, amely egykor Kazinczy Ferencz tulajdona volt. Jelenleg a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei között tartják számon Kazinczy hagyatékát, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával tudtak digitalizálni. A metszetek kötetenként jelennek meg, vízjelekkel gondosan ellátva, így felhasználhatók, de egyértelműen csak oktatási célra. A képek minősége olvashatóan jó, de nincsen semmilyen adattal vagy egyéb leírással ellátva.

Minden egyes metszet rövid ismertetésének a végén zárójelben jelzik a kötet számát és a sorszámot is, hogy ha esetleg valakinek tudományos célból egyik vagy másik metszetre szüksége lenne, akkor egy pillanat alatt föltalálható legyen a gyűjteményben. (Jelenleg ez a funkció nem elérhető)

A digitalizált gyűjtemény nem rendelkezik Facebook oldallal.


Természetesen még számos digitalizált gyűjteményi példát lehetne bemutatni, melyeknek száma napról napra egyre csak növekszik hála a digitalizálás és a kooperációk adta lehetőségeknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése