keresés

2022. április 30., szombat

A japán Országgyűlési Könyvtár digitális gyűjteményei

 Alapadatok a gyűjteményről

Megnevezés: NDL Digital Collection, azaz National Diet Library’s Digital Collection

Közvetlen gyűjteményi URL: https://dl.ndl.go.jp/?__lang=en

A gyűjtemény rövid leírása: Az alábbi digitális gyűjtemény - azaz NDL Digital Collection ~ NDL Digitális Gyűjtemény - sokszínű és különféle online anyagokat tartalmaz (ilyenek például a Digitális Könyvtár a Meidzsi-korból vagy a Ritka -és régi könyvek Képadatbázisa), amelyeket a japán Országgyűlési Könyvtár gondoz. Ez egyben Japán nemzeti könyvtára is, amely a világ egyik legnagyobb könyvtára ugyanis közel 43 millió katalogizált elemmel rendelkezik. Magát a könyvtárat 1948-ban hozták létre, mint a japán országgyűlés saját könyvtára, azonban az idők folyamán kinőtte ezt a szerepet és jelenleg két fő épülettel rendelkezik, amelyből egy-egy található Tokióban és Kiotóban, továbbá országszerte 27 tagkönyvtára is van. 


Létrehozás dátuma: Feltehetően a 2010-es évek elején hozták létre a digitális gyűjteményt, de erre utaló konkrét forrás sajnos nem található.

Fenntartói honlap/cég/intézmény megnevezése: National Diet Library of Japan, avagy Japán Országgyűlési Könyvtár (eredeti nyelven: 国立国会図書館, Kokuritsu Kokkai Toshokan)

A gyűjteményhez vezető aloldal megnevezése és URL, avagy az NDL Digital Collection elérhetősége: https://www.ndl.go.jp/en/use/service/index.html 



Képernyőképek

A gyűjtemény nyitólapja:


A gyűjtemény keresési felülete:


A tételek listázása:


A tétel adatai:



Információszolgáltatás

Tapasztalataim szerint az NDL Digitális Gyűjteménye kimagaslóan jól teljesít az információszolgáltatás terén, amelyet az alábbi linken elérhető színes és egyben rendkívül informatív vizuális összesítő is hivatott bizonyítani: https://www.ndl.go.jp/jp/dlib/project/pdf/digitized_contents_en.pdf

Ebben nemcsak arról kaphatunk információt, hogy milyen gyűjteményeket böngészhetünk az NDL Digitális Gyűjteményében, hanem azt is meg tudhatjuk, hogy - egyrészt - milyen a gyűjteményhez kapcsolódó szolgáltatásokat vehetünk igénybe, - másrészt - hogy milyen programok társulnak a gyűjteményhez (Digital Exbibitions), - harmadrészt pedig - hogy miként és miért történt/történik a gyűjteménybe kerülő dokumentumoknak a digitalizálása. Mindezek mellett amire itt nem találunk választ azt többé-kevésbé megtalálhatjuk vagy az NDL főoldalán, vagy magán a gyűjteményi aloldalon.  

Navigáció/struktúra/webdesign

Könnyen áttekinthetőnek mondanám, mert amint a főoldalon legörgetünk egy gyors hivatkozás alatt azonnal megtaláljuk a legfontosabb szolgáltatásokat és így például a NDL Digitális Gyűjteményét is. A letisztult mégis kissé idejét múlt azonban használatát különféle instrukciókkal igyekeznek egyértelművé és könnyűvé tenni a felhasználók számára. Külön dícsértet érdemel az, hogy a gyűjtemény nem csak japán kereső szavakra ad ki találatokat, hanem lehetőségünk van angolul megadni a keresett kulcsszavaket. Erre a fenti képernyőképeken már láthattunk is példát.

Kínált formátumok, valamint meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

A gyűjtemény nagyságához és sokszínűségéhez mérten rendkívül változatos dokumentumokkal találkozhatunk azt böngészve. Hozzáférhetünk mind szöveges, mind képi, mind hang alapú dokumentumokhoz. Ennek megfelelően másként történik a különféle dokumentumok meta-adatolása és leírása is, azonban minden dokumentum esetében elmondható az, hogy annak minél pontosabb leírására törekednek azok különfélesége ellenére. Erre példák a következők:

Kép alapú formátum megjelenése

Hang alapú formátum megjelenése


Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás és közösségimédia-kompatibilitás

Ebből a szempontból az NDL Digitális Gyűjteménye igencsak változatos képet mutat önmagáról. Ha a gyűjtemény intézményi főhonlapján vagyunk akkor érhetjük el a különféle közösségi média felületek linkgyűjteményét, azonban érdemes odafigyelnünk, hogy az oldalon melyik nyelv - angol vagy japán - van beállítva. Ez azért fontos, mert angol nyelven csak az RSS-hez, a Twitter-hez és egy úgynevezett Email magazine levelezőlistához kínál hozzáférést az NDL. Ugyanakkor ha az oldal nyelvét átállítjuk japánra akkor máris kibővül a linkgyűjtemény YouTube és Facebook elérhetőséggel is.

További érdekessége a gyűjteménynek, hogy a Facebook oldala - noha havonta akár 15-20 posztot is készítenek 3.200 követőjük részére - nem tekinthető sem az intézmény, sem a gyűjtemény teljes reprezentációjának, mert erre inkább a Twitter szolgál mind az intézmény, mind a gyűjtemény esetében, amelyeket szintén - akárcsak a RSS Feedet és az Email magazinet - angolul és japánul is van lehetőségünk elérni. Elmondató még az is, hogy megjelennek ugyan a gyűjtemény tételei a Facebook posztokban, de koránt sem olyan mértékben, mint Twitteren így az intézmény és a gyűjtemény fő közösségi platformjának mindenképpen az utóbbi tekinthető.

Gyereknap alkalmából posztolt Facebook bejegyzés az NDL Digitális Gyűjteményéből

A digitális gyűjtemény tételeinek megnyitásakor kapunk egyedi URL-t, azonban a gyűjtemény elemeinek megosztását nem támogatják külön parancsokkal. Ezek megosztására csak úgy van lehetőség, hogy kimásoljuk az adott dokumentum URL-jét. Ezt demostráltatandó 2 képernyőképet osztanék meg a következőkben:

A megosztani kívánt tétel megjelenítése az NDL Digitális Gyűjteményében

A fentebbi képen is jól látható, hogy nincsen biztosítva az adott tartalom közösségi mégda platformon történő megosztására, azonban annak letöltésére és nyomtatására annál is inkább van lehetőségünk. Így akár az alább látható posztot is elkészíthetünk, de csak szigorúan úgy, hogy a szerzői jogi feltételek betartjuk, amelyek elérhetők az NDL honlapján.

Az NDL Digitális Gyűjteményéből származó dokumentum poszt formájában a Twitteren


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése