keresés

2022. április 26., kedd

A Vatikáni Könyvtár digitális gyűjteményei

 

A könyvtár hivatalos oldala

A könyvtár digitális gyűjteményei

A könyvtár hivatalos Facebook oldala

 

A gyűjtemény rövid leírása

 

A Vatikáni Könyvtár mind az egyházi érdekeltségű kéziratok, valamint nyomtatott dokumentumokba egyaránt betekintést nyújt. A könyvtár hivatalos honlapján lehetőség van az V. Miklós által létrehozott – szorosan értelmezett – egyházi gyűjtemény történetéről egészen napjainkig tájékozódni. A honlapon olasz illetve angol keresésre van lehetőség. A gyűjtemény a kéziratok, nyomtatott dokumentumok, valamint a materiális anyagok (numizmatikuai emlékek, szobrok, feliratok) egységére tagolódik. A gyűjtemény digitális gyűjteményei a DigiVatLib oldalon elérhetők.

A könyvtár hivatalos honlapja:



Információszolgáltatás

 

A DigiVatLib a Vatikáni Könyvtár hivatalos tartalomszolgáltató weboldala. Célja, hogy minden számára szabad hozzáférést biztosítson a gyűjteményben megtalálható digitalizált kéziratok, nyomtatott dokumentumok, valamint tárgyi emlékek elektronikus változataihoz. A DigiVatLib az International Image Interoperability Framework (IIIF) keretein belül megvalósult projekt, amelynek legfőbb célja a minél egyszerűbb hozzáférés biztosítása a digitalizált tartalmakhoz. Az egyes tételek JPEG2000-es formátumban kerültek digitalizálásra. A felhasználónak lehetősége van a tételek nagyítására, valamint az IIIF által létrehozott további adatbázisok tartalmainak összehasonlítására.


A DigiVatLib nyitólapja:

Az oldalon lehetőség van összetett, valamint egyszerű keresésre az egyes dokumentumtípusok szerint:




Online katalógusok

 

Az online katalógusok menüpontban széleskörű keresésre van lehetőség az egyes dokumentumtípusok, valamint a közös katalógus felületén egyaránt.

Közös katalógus (OpacVatLib):


Külön katalógusok:


Metaadatok, indexelés

 

Az egyed dokumentumok leírása, valamint metaadataik az online katalógusokból kerültek áttöltésre az adott tétel digitális változatához kapcsolva. A kapcsolt adatok lehetővé teszik az egyes dokumentumok forrásainak szerepeltetését.

 

Könyvtár a közösségi médiában

 

A Vatikáni Könyvtár jelen van a Facebookon, valamint az Instagramon illetve saját Youtube csatornával rendelkezik. A kb. 2000 követővel rendelkező intézmény az elsősorban aktuálpolitikai események tekintetében tesz közzé tartalmakat, valamint interaktív bemutató videókkal segíti a felhasználók minél eredményesebb tájékozódását.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése