keresés

2022. április 25., hétfő

Az Augsburgi Könyvtár és kutatói gyűjteményei

 

A könyvtár hivatalos oldala


A gyűjtemény rövid leírása

 

Az augsburgi gyűjtemény mind a szépirodalom, mind a történeti források iránt érdeklődők számára hasznos dokumentumokat tartalmaz. Az elsősorban antik – a latin nyelv fejlődési szempontjából releváns – források tematikus rendben mind kronológiai, mind dokumentumtípus szerint kereshetők. A gyűjteményben Senecától kezdve a kora újkori szerzők művei közt kereshetünk. A történészek számára kiemelkedően fontos gyűjtemény nemcsak írott, de epigráfiai források, valamint zeneművek, illetve a múzeumi, valamint különgyűjtemények között is lehetőség van összetett keresésre.

 


A könyvtár hivatalos honlapja:


Információszolgáltatás

 

A honlapon területi egységek szerint különíthetők el az egyes dokumentumok, amelyben alfabetikus, valamint kronológiai rendben történő keresésre van lehetőség. Emellett a múzeumban lehetőség van virtuális elemek megtekintésére, azonban a honlap kevésbé interaktív tájékoztatást nyújt a felhasználók számára. A latin nyelven elérhető weboldal elsősorban kutatók számára teszi elérhetővé az egyes forrásokat eredeti nyelven. Mindazonáltal a szerzők és műveik ugyan felsorolás szinten szerepelnek az egyes oldalakon, nem minden forrás érhető el digitális változatban.

Területek szerinti keresés:


Kronologikus keresés:


Kiemelkedő darabok I. (epigráfia)

Az egyes tételek mellett nemcsak az adott szöveg átirata, de a feliratról készült fénykép is látható jó minőségben



Kiemelkedő darabok II. (Késői latin források)

Az új- és jelenkori forrásoknál – ha ismert – a szerző rövid leírása is megtalálható:


Az elsősorban újkori források metaadatai csak közvetett módon, az adott tételhez tartozó mutatólinken érhetők el további oldalakon. Az elektronikus tartalmak, valamint azok bibliográfiai adataik szolgáltatására specializált gyűjtemény nincs jelen a közösségi médiában. Közvetett módon a Facebookon meghirdetett események révén hivatkozások mentén történik rá utalás. A weboldalon nincs lehetőség külön regisztráció, vagy profil létrehozása nyomán speciális jogosultságok igénylésére, a tartalmak mindenki számára egyenlő feltételek szerint elérhetők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése