keresés

2022. április 27., szerda

Gallica

Alapadatok

Megnevezés

Gallica

A gyűjtemény nyitólapjának URL-je

https://gallica.bnf.fr/

A gyűjtemény rövid leírása

A Gallica a Francia Nemzeti Könyvtár (Bibliothèque nationale de France) és partnereinek digitális könyvtára. A projekt 1997-ben indult és mára több mint 6 millió digitalizált elemet tartalmaz, amelyek tipológiailag széles dokumentumspektrumot ölelnek fel: könyvek, magazinok, hírlapok, fotók, képregények, rajzok és festmények, aprónyomtatványok és poszterek, térképek, érmék, kották, színházi kellékek és kosztümök, hangzó és audiovizuális dokumentumok egyaránt találhatóak gyűjteményében. Az első egymillió dokumentum mérföldkövét 2010, az ötmilliomodik dokumentumot 2019-ben érte el a projekt. A Francia Nemzeti Könyvtár gondozásában lévő projekt célja a tudósok és az érdeklődő laikusok igényeinek együttes kielégítése, a francia nemzet és a francia nyelv értékeinek megőrzése, megismertetése és disszeminálása.
Tulajdonos/fenntartó

Francia Nemzeti Könyvtár (Bibliothèque nationale de France)

Információszolgáltatás

A Gallica elsődleges célja, hogy a francia nemzet nemzeti gyűjteményét és a gyarmatosítások okán földrajzilag kiterjedt francia nyelv szerzeményeit mindenki számára elérhető módon tegye közzé. A brit gyakorlathoz hasonlóan a BnF ezt ismeretterjesztő cikkek és blogok írásával, valamint aktív közösségimédiás jelenléttel igyekszik elérni. A weboldal felépítése emellett az egyszerűség mellett törekszik a böngészést lehetővé tévő könnyen kezelhető csoportosítás alkalmazására, hogy azokon elindulva a felhasználó szabadon fedezhesse fel a gyűjteményt. A weboldalon elérhető fájlok (képek, videók, térképek, zenék stb.) szabadon letölthetőek, azok licencét minden esetben tartalmazza a rekord releváns mezője linkelve az adott licenc pontos felhasználási módját, leírását.

A Gallica gyűjteményének legtöbb korábbi tagja, valamint a frissen feltöltött dokumentumok OCR-ezve vannak, azokban szabad szövegű keresés elérhető.

Az oldal nyitóképe

Blogol a Gallicia

Böngészés: kezdőpont

Egy konkrét elem: a rekord tulajdonságai bal oldalt, a megosztási lehetőségek jobb oldalt
 


Kínált formátumok

A kiválasztott dokumentum fajtájától függően PDF és képformátumú letöltés is elérhető, kép- vagy hangfájl esetén az eredeti médiaformátumban lehetséges az exportálás. Valamennyi dokumentum egésze korlátozások nélkül letölthető, de a felhasználó által megadott részek letöltése is lehetséges. A fájlok többségében szabad szövegű keresés elérhető, valamint indexelt tartalomjegyzék.

Közösségimédia-kompatibilitás

A weboldal felhasználó felülete külön menüpontban kínálja fel a rekordok továbbosztását Facebookon, Twitteren, Pinteresten, beágyazva, e-mailben, emellett felkínálja a dokumentum állandó URI-jét. A projekt emellett aktív közösségimédiás jelenléttel rendelkezik, Facebook oldaluk 161 ezer, Twitter oldaluk 92 ezer, míg Instagram oldaluk 164 ezer követővel rendelkezik, azokat rendszeresen frissítik és aktualizálják (fontos megjegyezni, hogy a Gallica színes-szagos tartalmának köszönhetően az Instagramon megelőzi a statikusabb Facebookot).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése