keresés

2022. április 26., kedd

Az MTA Könyvtár- és Információs Központ a közösségi médiában

 


Az általam választott intézmény közösségi médiaaktivitását – mivel a magyar tudományszervezés szempontjából kulcsszerepet játszó gyűjteményről beszélhetünk – a Facebook, az Instagram, valamint az esetleges videók, interaktív anyagok mentén szeretném vizsgálni. Természetesen az egyes felületek szinkronizációs lehetőségei miatt számos ponton mutatható egyezés. A vizsgált intervallum a 2022. január 1-től a jelenlegi állapotokig terjed. Azért választottam ezt az időszakot, mert a postpandémiás időszak könyvtári megoldásai a közösségi platformokon további ötleteket nyújthatnak a könyvtárosok számára.

 

Facebook:

 

A 2453 követővel, valamint a 2022. április 12-i állapotkor 2765 like-ot kapó oldal a mindennapos bejegyzések által közepes népszerűségnek örvend a hasonló gyűjtemények oldalait tekintve. Mindazonáltal a januártól-februárig terjedő időszakban 2-3 naponta megjelenő postok figyelhetők, meg azonban a korlátozások feloldását követően naponta 1 vagy akár (esetenként) 3 bejegyzés is megosztásra került. Milyen típusú bejegyzések fedezhetők fel?

 

1. Évfordulós bejegyzések

 

Mint a magyar tudományos ágazat elsődleges koordinációs intézménye az MTA Könyvtár- és Információs Központ a tudományos élet szempontjából releváns évfordulók hangsúlyozására kiemelt figyelmet fordít. Néhány példa:

1915. március 8: Gyarmathy Tihamér avantgárd festő születésnapjának évfordulója:


1910. március 9: Lénárd Sándor orvos születésnapjának évfordulója:

A bejegyzésekhez az adott személytől függően életművének egyes részletei (pl. versek, vagy képi anyag) gazdagon szerepel.

 

2. Események

A korlátozások feloldásával lehetőség nyílt a könyvtár által megszervezett események jelenléti megtartására. A pandémia után nem meglepő, hogy az egyes meghívók, valamint könyvtárlátogatásokhoz kötött programok kiemelt meghirdetése figyelhető meg:


Pl.: Ralovich Béla munkássága kapcsán készült könyvbemutató, 2022. április 21.:


Üzenet a palackban eseménysorozat:

Februárban még online:

https://www.facebook.com/events/969097720674357/?ref=newsfeed

Áprilisban már jelenléti:

https://www.facebook.com/events/669274170990112?ref=newsfeed

 

Ezenkívül megtalálhatók az egyes hírek (MTA KIK Hírlevél, gyűjteménygyarapítással) kapcsolatos bejegyzések, általában heti rendszerességgel:

MTA KIK Hírlevél:


Instagram:

A Facebook felülettel összehasonlítva összességében az 1125 követő, valamint 723 db bejegyzés nyomán elmondható, hogy az olvasók számára a Facebook széleskörűbb lehetőségeket biztosít a könyvtár aktualitásainak követésében. A felület a könyvtár Facebook oldalán megjelenő bejegyzésekkel szinkronban kerül publikálásra, napi rendszerességgel.


Youtube:

A 2011 óta Youtube-csatornával rendelkező intézmény kiemelkedő vizuális tevékenységet folytat az oktatást-kutatást támogató videók közzétételével, amelynek népszerűségét a több, mint 11 ezer követő is bizonyítja. Ebben a tekintetben kiemelkedő a könyvtárhasználatra irányuló oktatóvideók készítése, amely egyszerű, felhasználóbarát módon, érthetően enged betekintést a könyvtári szolgáltatásokba:

Pl.: 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése