keresés

2022. április 25., hétfő

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár és gyűjteményei

 

A könyvtár hivatalos oldala

A könyvtár Facebook oldala

A könyvtár Instagram oldala

A könyvtár hivatalos Youtube csatornája

 

A gyűjtemény rövid leírása

 

A hivatalos osztrák nemzeti gyűjtemény mind a középkortudomány, mind a jelenkor iránt érdeklődők számára releváns dokumentumokat őriz. Johannes von Tropau 1368-as Imádságkoskönyvétől egészen a 2021-ben született digitalizációs stratégiai célok a könyvtári külön gyűjtemények tematikus egységeiben állnak a felhasználók szolgálatára. Mindazonáltal nem elhanyagolhatók a könyvtár egyre bővülő digitális tartalmai, amelyek a 2035-ös stratégiai célokban fogalmazódtak meg elsőként (“Wir öffnen Räume”). A képeslapok, a Beethoven-gyűjtemény, a hivatalos képtár egyaránt bepillantást enged az osztrák nemzeti történelem egyes szegmenseibe. Az 1995 óta éles honlap a manuscripta.at hivatalos kézirattárával szoros egységben a nemzeti tartalomszolgáltatás kiemelkedő elemét képezik.


A könyvtár honlapja ma:


 Információszolgáltatás

 

A megvalósuló digitalizációs stratégiák tökéletesen példázzák az egyes információszolgáltatási lehetőségek sokszínűségét. Az Osztrák Nemzeti Könyvtár mind online, mind személyesen igénybe vehető tájékoztató szolgáltatása nagyban hozzájárul a felhasználók információigényének kielégítéséhez. Az online tartalmak, valamint metaadataik nemcsak a kutatók, de a mindennapi felhasználók számára elérhetők, illetve széles körben kereshetők. A 2000-es évek első felében megkezdődött a fizikai katalógusok online szerverekre történő átmentése.

Az egykori honlap nyitóoldala (1995):


Egységben az erő: különgyűjtemények

 

10,9 milliós gyűjteményével az Osztrák Nemzeti Könyvtár a XIV. századi Hofbibliothektől egészen az 1920-ban elsőként említett Nationalbibliothek terminusig az osztrák gyűjteményi szervezés központja. A dokumentumok 8 gyűjteménybe rendezve kereshetők, valamint további 3,9 millió tétel – állományvédelmi szempontból elkülönítve tárolt.

 A felhasználók számára elérhető 8 gyűjtemény:

 

  • ·         Képarchívum és grafikagyűjtemény
  • ·         Kéziratok és régi nyomtatványok tára
  • ·         Képeslapgyűjtemény
  • ·         Szépirodalmi Gyűjtemény
  • ·         Zenei Gyűjtemény
  • ·         Papirusz Gyűjtemény
  • ·         Különnyelvi Gyűjtemény
  • ·         Nemzeti Népgyűjtemény

 

A hivatalos honlap/webdesign

 

A weboldalon legördülő fülek mellett lehetőség van a könyvtár mind helyben, mind online szolgáltatásairól tájékozódni elsősorban német, illetve angol nyelven.

A könyvtárról általában:


Digitális Olvasóterem:


Múzeumok:


Látogatói információk:


Kutatástámogatás:


Szolgáltatások és közösségi médiaaktivitás:


Rólunk:



Digitális gyűjtemények

 

Szükséges megemlíteni a könyvtár digitalizációs tevékenysége során feldolgozott dokumentumokat, amelyek a 2000-es évek elején született megállapodások, illetve szerinti rendben kereshetők:

 

ABO (Austrian Books Online)

 

Elsőként említendő a nemzeti könyvtár digitális tevékenységének elengedhetetlen eleme, a Google-lel kötött 2010-es megállapodást. Eszerint az Autrian Books Online (ABO) projekt támogatja az ÖNB digitalizálási stratégiájának legfőbb célkitűzését, amely lehetővé teszi, hogy gyűjteményét korlátozás nélkül elérhetővé tegye a felhasználók lehető legszélesebb csoportja számára. Az együttműködés keretében az ÖNB digitális könyvtárának égisze alatt nemcsak a teljes gyűjtemény, a levéltári anyag, hanem a különböző médiahordozó eszközökön szereplő tartalmak szisztematikus elektronikus feldolgozása is megtörtént. Az első 6 éves periódusban több, mint 600 ezer kötet (200 millió oldal) digitalizálására került sor.

 

Austrian Newspaper Online (ANNO

 

Az ANNO az ÖNB virtuális folyóiratolvasója, amelyben a nemzeti érdekeltségű történeti-kulturális, illetve társadalmi kérdésekkel foglalkozó periodikumok szabadon kereshetők, illetve lapozhatók. A projekt célja a helytől és időtől független hozzáférés biztosítása nemcsak a felhasználók, de a partnerintézmények számára is. A mára több mint 1400 címet és 25 millió oldalt számláló digitális periodikumok között lehetőség van alfabetikus, évek szerinti (1568–2020), valamint téma szerinti keresésre.

 

Ansichtskarten Online (AKON)

 

Az AKON az ÖNB hivatalos képolvasó szolgáltatása, amelyben több, mint 750,000 képeslap érhető el. A dokumentumok formátumát tekintve fontos, hogy az ábrázolt topográfia egység neve is szerepeljen a képeslapokon. A pontos kereshetőség érdekében lehetőség van globális és helymeghatározással végzett visszakeresésre, országokra, illetve meghatározott topográfiai egységekre lebontva. A képeslapok kizárólag képoldalas megjelenítésben szerepelnek, további – a könyvtárhoz kapcsolódó – metaadataikkal együtt.

 

ALEX

 

Az ÖNB hivatalos törvénytára és digitális joggyűjteménye, amelynek célja, nemcsak hogy egységes gyűjteményt biztosítson az állami törvények eligazodásában, hanem hogy biztos jogforrást nyújtson a történelem-politika-kultúra és társadalomtudományok iránt érdeklődőknek. A több, mint 200 cím és közel 5 millió oldal tartalom tematikus csoportok szerint idő, tárgy, jogi terminológiák, valamint a hatályos rendelkezések jogköre szerint kereshetők. Az összetett keresés keretében lehetőség van az egyes paragrafusok közötti keresére. A dokumentumok fekete-fehér vagy szürkeárnyalatos minőségben érhetők el.

 

Bildarchiv Austria

 

A több, mint 400,000 képet tartalmazó gyűjtemény, az ÖNB hivatalos képarchívuma. A gyűjteményben egyrészt lehetőség van egyszerű, illetve összetett keresés keretében speciális szempontok (év, formátum, nagyság) megadására is. Valamint lehetőség van az egyes dokumentumtípusok szerinti-tematikus keresésre (portrék, természetábrázolások, I. világháborús képek, valamint topográfia egységeket ábrázoló tételek is kutathatók. A könyvtári speciális szolgáltatások keretében az egyes tételekről fizikai másolat kérhető. Az adott rekordnál a képek fizikai jellemzői mellett azok metaadatai is szerepelnek.

 

Zeneműtár (Beethoven Digital)

 

Külön egységét képez az ÖNB Beethoven gyűjteménye, amelynek digitalizálását a művész halálának 250. évfordulója alkalmából rendezett konferenciához kapcsolódóan végezték el. (A Gyűjtemény három egységben került megőrzésre: A kézikönyvek és régi nyomtatványok részlegében Beethoven 130 eredeti levele található. A zenegyűjteményben műveinek 13 eredeti kézirata maradt meg. Mindezeket kiegészítve a portrék és kép ábrázolások egysége teszi teljessé a gyűjteményt. A gyűjteményen belül lehetőség van – a szerzőhöz kapcsolódó – egyes dokumentumtípusok szerinti keresésre (kéziratok, levelek, képek, periodikák).

 

Könyvtár a közösségi médiában

 

A könyvtár rendkívül aktív tevékenységet folytat a közösségi média valamennyi platformján (Facebook, Instagram, Youtube). A több, mint 10,5 ezer követővel rendelkező intézmény rendszeres vizuális anyagok közzétételével segíti a mindennapi könyvtárhasználatban való eredményes tájékozódást. A könyvtár Youtube csatornáján az aktualitásokhoz kapcsolódóan számos előadás, valamint a gyerekek számára interaktív oktatófilmek állnak rendelkezésre.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése