keresés

2022. április 8., péntek

OSZK Fotótér

Alapadatok
Megnevezés

Országos Széchényi Könyvtár Fotótér

A gyűjtemény linkje: 
https://fototer.oszk.hu/



A gyűjteményről:

A Fotótér az Országos Széchényi Könyvtár folyamatosan bővülő digitalizált fotógyűjteménye. Az adatbázis hozzávetőleg 600 ezer fényképet tartalmaz. Egyes érdekesebb, fontosabb gyűjtemény részeket teljes körűen digitalizáltak. Ilyen például Szabó Dénes fotógyűjteménye és az első világháborús kollekció. A Szabó Dénes képeiből készült galéria volt az első olyan gyűjtemény, melyet az Országos Könyvtári Platform projekt keretein belül készült felületen dolgoztak fel. Az adatbázis fejlesztése folyamatos, melyet a felhasználó visszajelzések alapján igyekeznek még jobbá tenni.
A gyűjtemény fő célja, hogy egy könnyen kezelhető, felhasználóbarát platformon keresztül tegyen elérhetővé olyan fényképeket, melyeket eddig csak személyesen az Országos Széchényi Könyvtárban lehetett elérni.

A gyűjtemény megkéri a felhasználóit, hogy ha esetleg felismernek egy vagy több személyt és/vagy helyszínt a képeken, akkor azt jelezzék a gyűjtemény felé, így segítve a képek pontos leírását.
Szabó Dénes Erdélye: Több mint háromezer üveg- és cellulóznegatívot tartalmaz az 1907-ben született és 1982-ig élő fotográfus gyűjteménye. A képek legnagyobb részét a Fotofilm vállalat munkatársaként készítette képeslap készítés céljából, ezért többnyire város- és tájképeket tartalmaz. A képeken az 1930-as, 40-es évek Erdélye elevenedik meg előttünk.
Első világháború: A nemzeti könyvtár 1914 óta gyűjti az első világháborúhoz kapcsolódó képeket. A gyűjteményben megtalálhatóak neves fotográfusok és amatőr fényképészek képei is a kb. hatezer képből álló gyűjteményben. A képek nagy része a katonák mindennapjait, háború borzalmait és a hátország lakóinak életét ábrázolják.

Története:

Ez a gyűjtemény az Országos Széchényi Könyvtár legfiatalabb gyűjteménye. 2007-ben alakították meg azzal a céllal, hogy biztosítsa a könyvtár különböző gyűjteményeiből származó fényképeinek megfelelő tárolását, feldolgozását és szolgáltatását.
Folyamatosan tárják fel a gyűjteményben található hagyatékokat, adományokat, muzeális fényképeket. De nem csak digitálisan, hanem személyesen kutathatóvá is teszik a fényképeket. Személyes kutatásra időpont egyeztetés után van lehetőség a gyűjteményben.
A gyűjtemény tartalmaz diafilmeket is, például a még feldolgozásra várom Diafilmgyártó vállalat teljes hagyatékát, melyben benne vannak az eredeti grafikák is. Van egy építészeti gyűjteményük, fénykép történeti gyűjtemény, üveglemez gyűjtemény, jelenkori fotóművészeti gyűjtemény, melynek a szolgáltatása még várat magára.
Az oldalról:
A kezdőlapot a fototer.oszk.hu linken keresztül érjük el, ahonnan több továbblépési lehetőségek is van.

Az oldal jobb felső sarkában található az egyszerű keresés ablaka, valamint az összetett keresés felé vivő gomb és ezek alatt a két nagy gyűjteményre mutató lehetőség.


Lentebb az oldal képeket ajánl nekünk mind slide-ok, mind álló lehetőségek formájában.

Még lentebb görgetve az oldal a két legnagyobb gyűjteményének egy-egy képét ajánlja. Először Szabó Dénes Erdélye című gyűjteményt, lentebb pedig az Első Világháború címűt.


A gyors keresőbe beírva a keresett kifejezést, egyből a találati listára visz minket, ahol 12 darab/oldal mutatja a képeket. Már a felsorolás során látszanak a képek legfontosabb adatai: cím, forrás, raktári jelzet, felvétel tárgya, felirat a kép verzóján, felvétel ideje (-tól, -ig), mért, készítés helye, kulcsszó, készítő, gyűjtemény. A képre kattintva egy olyan oldalra kerülünk, ahol már nagyobban látszik a kép és lehetőségünk van a nagyítására, valamint további adatok jelennek meg a korábban felsoroltak mellett: felhasználási lehetőségek (pl.: közkincs, felhasználás feltételei), kulcsszó.


 
Az összetett keresőben ki tudjuk választani, hogy melyik gyűjteményben szeretnénk keresni. Alapértelmezetten két keresőmezőt ad meg az oldal, de van lehetőség újabb hozzáadására is. A mezőkben felhasználható kritériumok: felhasználási lehetőségek, felirat a kép verzóján, felirat a képen, felvétel ideje, felvétel tárgya, felvétel témája, forrás, kulcsszó, készítés helye, készítés helye (ország), készítő, megjegyzés, minden mező, méret, raktári jelzet technika. A kereső a mezők között és, vagy, nem összefüggéseket ajánl fel.



A kezdőoldalon az Első világháború feliratra kattintva az oldal az első világháború gyűjteményhez visz minket. Itt az oldal jobb oldalán egy rövid leírás található a gyűjteményről, annak történetéről, a gyűjteményben megjelent képek készítési technikájáról. A képernyő többi részén a képek látszanak kis méretben, az aljukon a címekkel. A lap alján láthatjuk, hogy összesen 253 lapnyi fotó található a gyűjteményben.



A Szabó Dénes gyűjtemény szintén elérhetjük a főoldal bal felső részében található Szabó Dénes Erdélye feliratra kattintva. Itt az első világháborús gyűjteményhez hasonló oldalt találunk. Bal oldalt a gyűjtemény rövid ismertetésével: technikák, témák, történet. Szintén a képernyő többi részén a képek találhatók, aljukon a címekkel. A gyűjtemény 155 oldalnyi kép.



A slideokra és az álló képekre kattintva rögtön a képek részletes információit taglaló és a kép nagyítását lehetővé tevő oldalra kerültünk, ahol a már fentebb említett információk érhetőek el a képekről.



A két nagy gyűjtemény kiemelt képeire kattintva is ugyanarra az oldalra visz minket, ahol részletes adatokat tudhatunk meg a képekről, valamint lehetőség van a fénykép nagyítására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése