keresés

2022. április 28., csütörtök

Pápai tablóadatbázis

 Alapadatok a gyűjteményről

  • Megnevezése: Pápai tablóadatbázis
  • A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: http://tablo.papa.hu/ 
  • Elérhető: a Jókai Mór Városi Könyvtár (Pápa) honlapján (http://www.jmvk.papa.hu/) a Pápa-helytörténet menüponton keresztül.

A gyűjtemény rövid leírása
Pápa város 800. évfordulójának alkalmából (2014-ben), oktatási hagyományai előtti tiszteletből Pápa Város Önkormányzata egy virtuális középiskolai tablóadatbázist hozott létre. "A kezdeményezés arra szolgál, hogy a pápai öregdiákok, a hozzátartozók, a barátok - mind felfedezhessék a múlt örömteli vagy éppen szomorú pillanatait. Felidézhessék életük azon szakaszát, amikor a felnőtté válás útjára léptek, mikor utoljára vannak együtt mint közösség, akik továbböregbítik az iskolájuk hírnevét."

Az adatbázis „előzménye”, hogy a 800 éves jubileumi programsorozat keretében egyedülálló kezdeményezéssel emlékezett a város iskolavárosi hagyományaira: 2014 júliusában a Pápa Városi Sportcsarnokban tablókiállítás nyílt. A kiállítás célja az volt, hogy egy helyen látható legyen a városban fellelhető összes, mintegy 800 tabló, 1928-tól 2014-ig.


A digitalizálási projekt és a gyűjtemény tulajdonosa(i)
Már a kiállítás idején megfogalmazódott a városvezetés részéről a tablók digitalizálása:
„Tervezzük egy digitális adatbázis összeállítását, amelyben különféle keresési szempontok szerint böngészhetnek majd az érdeklődők.” – nyilatkozta Áldozó Tamás polgármester az egyik írásban. (Polgár Tibor: Ballagási tablók kerestetnek Pápán https://www.veol.hu/papa/2014/08/ballagasi-tablok-kerestetnek-papan)

A tablókat Babos János, a város egykori közismert fotóriportere örökítette meg. A kiállítás után természeten minden tabló visszakerült eredeti helyére, az adott oktatási intézmény tulajdonába. Az elkészült fotógyűjtemény tulajdonosa: Pápa Város Önkormányzata. A tablók feldolgozását a Jókai Mór Városi Könyvtár munkatársai végezték. A városi könyvtár a honlap fenntartója is, jelenleg is ők végzik folyamatosan a további tablók feldolgozását. (Az évente megjelenő új tablókat ma már a könyvtár munkatársai örökítik meg, minden év őszén.)

Kezdőoldal

Navigáció/webdesign/struktúra  
A honlap stílusa egyszerű, könnyen használható, számomra grafikája kicsit régies. A háttérnek berakott, a régi pápai Fő teret ábrázoló kép igazán szép, azonban a betűk hasonló színvilága miatt így néhol nehezen olvasható a szöveg:
 
  • Az ISKOLARENDSZER menüpontban áttekintő bemutatást kapunk a pápai középfokú iskolákról: rövid történet, igazgatók felsorolása.
  • Külön menüpont foglalkozik az egyes intézmények koronkénti elnevezéseivel (ISKOLÁK NÉVVÁLTOZATAI). 
  • A tablóadatbázis létrejöttét a 2014-ben a Pápa Városi Sportcsarnokban rendezett tablókiállítás indította el. A kiállításhoz kapcsolódó online és nyomtatott cikkek gyűjteménye a TABLÓKIÁLLÍTÁS menüpontban található. (Jelenleg már nem mindegyik link működik!)
  •  A KERESŐ menüpontban lehet az adatbázisban keresni:
    • személyre (diák vagy tanár neve, esetleg a tabló készítője),
    • intézményre (jelenlegi vagy régi elnevezés),
    • dátumra (tanévek vagy ballagás éve).


Kínált formátum
Az adott tabló képe kinagyítható és JPG formátumban letölthető.
 

 
Meta-adatolás, leírás 
Egy adott tablóról megkapunk minden információt, ami a tablóról leolvasható: 
  • osztály
  • tanév
  • iskola neve (intézmény elnevezése a tablón és napjainkban, régi tablóknál ez megkönnyíti a keresést)
  • tanulók neve
  • tanárok neve
  • ballagás éve
  • szerzőségi közlés: ki fotózta és/vagy készítette a tablót
  • tabló anyaga és állapota



Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás 
Az oldal regisztráció nélkül használható. Interaktivitási pontot egyedül a KAPCSOLAT menüpont jelent, ahol a könyvtárnak lehet üzenni. Az ISMERTETŐ menüpontban egyébként található egy felhívás, ahol kérik is, hogy bárki jelezze észrevételét, gondolatait, panaszát, vagy akár segítő szándékát: 

„Kedves Látogatóink figyelmét szeretnénk felhívni, hogy ha valakinek a tablókkal kapcsolatban újabb információja, helyesbítése vagy az állományunkban nem szereplő pápai középiskolai osztály tablóképe van ... a Jókai Mór Városi Könyvtár elérhetőségein jelezze.”

A weboldalon értékes információkat osztanak meg, évek hatalmas munkája van mögötte, egy picit talán lehetne modernebb, a mai kornak megfelelően interaktívabb.
 
Közösségimédia kompatibilitás 
A honlapnak sajnos nincs semmiféle kapcsolata a különböző közösségimédia felületekkel. Az oldal kezelőjének, a Jókai Mór Városi Könyvtárnak a weboldaláról az intézmény Facebook oldala elérhető.

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése