keresés

2022. április 13., szerda

Norvég Nemzeti Könyvtár – Digitális könyvtár projektje

Weboldal   Facebook   Instagram   Twitter



Gyűjtemény rövid leírása:

A Norvég Nemzeti Könyvtár (eredeti nevén Nasjonalbiblioteket) digitális könyvtár projektje nagyon jelentős. Számos digitális szolgáltatásuk mellett az elsők között valósítják meg a teljes nemzeti könyvtár digitalizálását. Önbevallásuk szerint fő feladatuk: 


„megőrizni a múltat a jövő számára” 


 A digitalizált anyagok közé tartoznak a magazinok, fényképek, térképek, kéziratok, jegyzetek, kották és plakátok. A digitális gyűjtemény nagy része csak norvég IP-címmel érhető el. Viszont az egyszerű látogatóknak is kedveznek, hiszen több anyag böngészhető szimpla látogatóként is. A digitalizált fotók egyszerű látogatóként is gond nélkül használhatóak.


Tulajdonos/Fenntartó

Norvég Nemzeti Könyvtár és a Norvég Kulturális Minisztérium 

 

Információszolgáltatás:

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálásának célja, hogy a teljes gyűjteményüket online elérhetővé tegyék. A Norvég Nemzeti Könyvtár jelenleg digitális nemzeti könyvtárrá formálódik.

Norvégia egyedülálló megoldást fogadott el, amely lehetővé teszi állampolgárai számára, hogy digitálisan hozzáférjenek a Nemzeti Könyvtárban letétbe helyezett anyagokhoz. Minden helyi IP-címmel rendelkező állampolgár ingyenesen hozzáférhet a gyűjteményhez. Ez megkönnyíti a teljes gyűjtemény elérését. Azok, akik nem rendelkeznek norvég IP-címmel, kérhetnek fél évre meghatározott célú hozzáférést a digitális gyűjteményhez. A hozzáférést általában hat hónapra adják meg, meghosszabbítási lehetőséggel.

 

Navigáció/struktúra/webdesign:

Az oldal letisztult és egyszerű stílust követ. A nemzeti könyvtár oldalára lépve, rögtön legfelül felajánlja, hogy „keress a digitális könyvtárban”. Mivel több típusú dokumentumot digitalizálnak, így rögtön ki is választhatjuk, hogy milyen dokumentumot szeretnénk keresni. A legtöbb anyag egyszerűen, ingyenesen és regisztráció nélkül elérhető és letölthető. Ez alól kivitelt képeznek a digitalizált könyvek, illetve több védett dokumentum. Ezekre rákattintva csak a dokumentum leírását nézhetjük meg. Az oldal többféle szűrűvel operál, szűkíthetjük keresésünket többek között kulcsszavakkal, dátumokkal, formátummal illetve témával is. 



Kínált formátumok:

Mivel több típusú anyagot digitalizálnak, így mindegyik különböző formátumban érhetőek el. Képeslapok szempontjából a dokumentumok letölthetőek nagyon jó minőségben JPG formátumban. Minőségi digitalizálása révén, szépen nagyítható minden kép (Ez a funkció online, letöltés nélkül is működik), egyáltalán nem érzékelhető képminőség romlás letöltés után sem. Regisztráció nélkül is egyszerűen letölthetőek a képek.

 




Érdekességek:

  • Digitalizált képeslapgyűjteményükben közel 40 ezer dokumentum található
  • Regisztráció után, lementhetjük kedvenc dokumentumainkat 
  • Minden dokumentum esetében metaadatai között feltüntetik felhasználásának szabályait. Egyébként a dokumentumok többsége szabadon felhasználható



Közösségi média-kompatibilitás:

A digitalizált gyűjteménynek saját közösségi média felületei nincsenek, de a Norvég Nemzeti Könyvtár, felhasználja posztjaiban és felületein a digitalizált gyűjteményét. Tehát a nemzeti könyvtár Facebook, Instagram és Twitter  kompatibilitással is rendelkezik. Az oldalról a beépített moduljának köszönhetően, azonnal megoszthatjuk az adott dokumentumot a Facebook-on, Twitter-en, illetve emailben.    


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése