keresés

2022. április 27., szerda

Wikimedia Commons

Alapadatok

Wikimedia Commons

A gyűjtemény nyitólapjának URL-je

https://commons.wikimedia.org/

A gyűjtemény rövid leírása

A Wikimedia Commons egy Wikimedia Foundation által gondozott szabad licenc alatt lévő képeket, videókat, hangfájlokat és egyéb médiumokat tartalmazó médiarepozitórium. A weboldalon található képek közvetlenül beilleszthetők és megjeleníthetők a Wikimedia mozgalom társprojektjeibe, így például bármilyen nyelvű Wikipédia szócikkébe. A projekt 2004-ben indult, és jelenleg több mint 80 millió szabadon (újra)felhasználható fájlt tartalmaz. Hasonlóan a Wikipédiához, az oldal tartalma itt is egy önkéntes önszervező közösség kezében van, az amerikai Wikimedia Foundation csupán az oldal technika fenntartásáért felel. A weboldalra bárki feltölthet képeket, a legfőbb megkötés azokkal szemben az, hogy a fájloknak szabad licenc alatt kellett publikálva lenniük.
Tulajdonos/fenntartó

Wikimedia Foundation, a projekt szerkesztőközössége

Információszolgáltatás

Noha a projekt ismeretségét nagyban elhomályosítja a Wikipédia az átlagfelhasználók körében, bizton használtuk már valamennyien a gyűjteményt, lévén, hogy a Wikipédia-szócikkekben található képek döntő hányada a Commonsból töltődik be. Emellett a Google kereső is az első találatok között ajánlja fel a projekt képeit, amennyiben dedikáltan szabad licencű képeket keresünk vele. A fájlok visszaeresését kiterjedt kategóriafa, struktúrát adatokkal megtámogatott keresőrendszer, valamint szemantikus adatbázis-integráció (Wikidata) teszi lehetővé.

A projekt gyűjteményének minősége fájlonként erős eltérést mutathat, azonban a szerkesztői közösség fotópályázatokkal és -maratonokkal, nemzetközi együttműködésekkel (Bundesarchive, NASA, SpaceX, amerikai kormányügynökségek és minisztériumok), valamint saját minőségbiztosítási eljárásokkal (“Featured”, “Quality” és “Valued” elsmerések a legjobb képeknek) garantálja a fényképészet legjavát. Emellett 2006 óta a közösség minden évben kiválasztja és díjazza “az év legjobb fotóját”.

Az oldal nyitóképe


Az év képei

Budapest kategóriafája

Egy konkrét fájl és rekordja
 
Kínált formátumok

A kiválasztott fájl típusától függően többféle formátumban is exportálható a gyűjtemény, valamennyi elem szabadon a rekordban feltüntetett szabad licenc rendelkezéseinek betartásával.

Közösségimédia-kompatibilitás

Megosztási lehetőségként az elemek e-mailben és beágyazva is megoszthatók, emellett statikus URI is lekérhető hozzájuk. A felhasználás pontos részleteit a rekordok licence szabályozza. A Wikimedia Commons 8 ezer Facebook és 21 ezer Twitter követővel rendelkezik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése