keresés

2022. április 8., péntek

Balatoni múzeum (Keszthely) digitális képeslap gyűjteménye

Alapadatok:

A digitális gyűjtemény honlapja 


Gyűjtemény rövid leírása: 

A Balatoni múzeum (Keszthely) több százezres digitális gyűjteményének egy része digitalizált fotókból és képeslapokból épül fel. Ezek mellett természetesen találhatunk még régészeti, néprajzi, történeti gyűjteményeik tárgyainak bemutatására alkalmas adatbázisokat is. Önbevallásuk szerint ez az egyik leggyakrabban kutatott gyűjteményük. Fenti adatbázisokat a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. segítségével építik és teszik elérhetővé a Magyar Nemzeti Digitális Archívumban (MaNDA).  


Információszolgáltatás: 

Az oldal nem csak a Balatoni Múzeum gyűjteményét gondozza, hiszen nem saját gyűjteményi oldalt készíttetettek, hanem becsatlakoztak a Magyar Nemzeti Digitális Archívumba. Tehát a mi szempontunkból releváns információkat a kereső funkcióval, valamint a szűrők segítségével érhetjük el.



A szűrők használatával érhetjük el a Balatoni Múzeum tényleges anyagát



Navigáció/struktúra/webdesign:

Az oldal (MaNDA) letisztult és egyszerű stílust követ. A szűrők és a keresési sávok szembetűnő helyen vannak elhelyezve. Mondhatnánk, hogy felhasználóbarát, de sajnos ez nem teljesen igaz. Hiszen a MaNDA több gyűjteményt is gondoz, viszont valami oknál fogva, hiába is keresünk rá bizonyos kulcsszavakra, a találatok nem mindig fedik a valóságot. Ezért fontos szem előtt tartani, hogy mindenképpen ellenőrizzük le a joginformációknál, hogy ténylegesen kihez is tartozik az adott dokumentum. 



Mindig le kell ellenőrizni a joginformációkat


Kínált formátumok:

A digitalizált dokumentumok letölthetőek nagyon jó minőségben PDF, illetve JPG formátumban is. Nagyon jó minőségben lett az anyag digitalizálva, így bele nagyítva is minimális minőség romlást fedezhetünk csak fel. 


Érdekességek:
  • A kereset dokumentumhoz felajánl HASONLÓ ELEMEK-et
  • Ha a dokumentumhoz köthető, egy kiállítás, akkor felajánlja a KAPCSOLÓDÓ KIÁLLÍTÁS-t. Ehhez több esetben leírás is társul.




Közösségi média-kompatibilitás:

A gyűjtemény nem tartozik semmilyen közösségi média felülethez sem. A digitalizált gyűjtemény, ahogy már fent is említettem a MaNDA felületén érhető el. Az oldalról viszont a beépített moduljának köszönhetően, azonnal megoszthatjuk az adott dokumentumot a Facebook-on, Pinterest-en, Twitter-en és Tumbl-en.     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése