keresés

2022. április 8., péntek

Vatikáni Könyvtár Digitalizált Gyűjteménye

Alapadatok a gyűjteményről
  • Megnevezés: DigiVatLib – Digital Vatican Library
  • A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: https://digi.vatlib.it/
  • Elérhető a Vatikáni Könyvtár (Biblioteca Apostolica Vaticana – angolul: Vatican Apostolic Library) honlapján keresztül is: https://www.vaticanlibrary.va/

A gyűjtemény rövid leírása
A DigiVatLib egy digitális könyvtári szolgáltatás. Ingyenes hozzáférést biztosít a Vatikáni Könyvtár digitalizált gyűjteményeihez: kéziratok, inkunábulumok (ősnyomtatványok 1500 előttről), levéltári anyagok és leltárak, valamint grafikai anyagok, érmék és pecsétek, különböző nyomtatott anyagok, metszetek. A 2010-ben indult digitalizálási projekt két célt tűzött ki maga elé: az egyes tételekről készült nagy felbontású képek hosszú távú megőrzését és egy online digitális könyvtár létrehozását. A virtuális könyvtár építése tehát több mint egy évtizede kezdődött, és napjainkban egy nyílt hozzáférésű (open access) rendszerben tartalmazza a „valóságos könyvtár” tulajdonában lévő kéziratok mintegy húsz százalékát.

A Vatikáni Könyvtár digitalizálási projektje
2012 és 2017 között az Oxfordi Egyetem Bodleian Könyvtára és a Vatikáni Könyvtár egy mérföldkőnek számító digitalizálási projektben egyesítette erőfeszítéseit, amelynek célja az ókori szövegek tárházainak megnyitása volt. Az intézmények figyelemre méltó gyűjteményeik több mint 1,5 millió oldalát tették online szabadon hozzáférhetővé a kutatók és a nagyközönség számára. A kezdeményezést a Polonsky Alapítvány 2 millió fontos támogatása tette lehetővé. A digitalizálási projekt három fő szövegcsoportra összpontosított: héber kéziratok, görög kéziratok és ősnyomtatványok, azaz 15. századi nyomtatott könyvek. Ezeket a csoportokat tudományos jelentőségük miatt választották ki, szem előtt tartva, hogy vallási és világi szövegeket egyaránt tartalmazzanak. A Vatikáni Könyvtárban található latin szövegek egy fontos csoportja szintén elérhetővé vált ezáltal az interneten.

A gyűjtemény tulajdonosa
A Vatikáni Apostoli Könyvtár a Szentszék könyvtára. Egyike a világ legrégibb könyvtárainak, és az egyik legkülönlegesebb történelmi iratgyűjteménnyel rendelkezik. Formálisan 1475-ben alapították, de valójában sokkal régebben. Jelenleg a könyvtár 75 000 kéziratot, 1,1 millió nyomtatott könyvet őriz, ebből 8 500 ősnyomtatvány. A Vatikáni Titkos Levéltár (ma már Apostoli Levéltár) a XVII. század elején választódott le a könyvtárról, és jelenleg 150 000 dokumentuma van.
Maga a könyvtár hivatalosan nyitva áll a tudományos és a kutatói munka előtt, azonban naponta csak mintegy 150 szakembernek és tudósnak engedélyezik a bejutást. Ha valaki mégis hozzáférést kap a könyvtár dokumentumaival történő munkavégzéshez, akkor sem vihet ki onnan semmit. Ez a kiváltság csak a pápa számára elérhető.

Navigáció/webdesign/struktúra
2020-ban megújult a Vatikáni Könyvtár honlapja. Új grafikával, több szolgáltatással és bőséges tartalommal érhető el az Apostoli Könyvtár új weboldala, mely angolul és olaszul konzultálható. Egyszerűbb és interaktívabb lett a keresés, közvetlenül böngészhetők a katalógusok és a digitalizált könyvtári anyag. Utóbbi a Digital Vatican Library menüpontból érhető el.



A DigiVatLib kezdőoldalán egyből a Válogatott kéziratok (a legjelentősebb kéziratok digitalizált anyagainak válogatása), és a Legújabb digitalizált anyagok (a legújabb 20 digitalizált kódex galériája) böngészhetők. Alul a Hírek olvashatók: a Vatikáni Könyvtár digitalizálási projektjével kapcsolatos információk és az aktuális események.

A Digitális gyűjtemények menüpont egy digitális galéria: kéziratok, nyomtatott anyagok, ősnyomtatványok, képi anyagok (festmények, grafikák, fotók…stb.), érmék és medálok, archívumok, leltárak találhatók itt.


Ősnyomtatványok digitális gyűjteménye


Az Online katalógusok menüpont lehetővé teszi a Vatikáni Apostoli Könyvtár bármely állományának keresését. Hozzáférést enged a kéziratok, nyomtatott és képi anyagok, grafikák, érmék teljes vagy részleges bibliográfiai leírásaihoz. A könyvtári állományok általános katalógusa keresést végez az összes jelenleg elérhető leírásban.


Kéziratok online katalógusa


Meta-adatolás, leírás
Az egyes tételek rekord szerkezetében megtalálhatók az adott dokumentumnak az adatai, mint leltári szám, szerző, cím, fizikai leírás, gyűjtemény megnevezése, kiadás helye, hivatkozások, megjegyzések, polcjelzet; de találunk adatokat a kötésre, vagy a korábbi tulajdonosra, illetve az őrzési előzményekre vonatkozóan is.



Kínált formátum
Az adatbázis nyílt hozzáférésű, a képek JPG formátumban, kis vagy közepes méretben tölthetők le. Azonban a képek szabad felhasználása csak személyes használatra vagy tanulmányi célokra engedélyezett. A nyomtatott vagy online kiadványokban történő felhasználáshoz engedélyt kell kérni.








Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
A digitális gyűjtemény böngészése közben sajnos nincs lehetőségünk egy-egy tételt elküldeni ismerőseinknek. Az adott tétel URL-je azonban könnyen, egy „gombnyomással” kimásolható. Elérhető ugyanakkor az adott tétel IIIF leírása. A DigiVatLib az International Image Interoperability Framework (IIIF) technológián alapul ugyanis, így a digitális anyagaik könnyen hozzáférhetővé és használhatóvá válnak. Az IIIF szabványosított módszert biztosít a képek leírására és interneten keresztüli továbbítására, valamint a metaadatokra. Vagyis mivel a gyűjtemény IIIF végpontokat biztosít tartalmaihoz, ezért bármely IIIF-kompatibilis megjelenítő vagy alkalmazás képes mind a képeket, mind azok strukturális és prezentációs metaadatait felhasználni és megjeleníteni.


Közösségimédia kompatibilitás
Az oldalnak nincs közvetlen kapcsolata a közösségi médiával. A gyűjtemény tulajdonosának azonban, a Vatikáni Apostoli Könyvtárnak a weboldaláról az intézmény Twitter oldala közvetlenül elérhető. Itt lehetőség van hírlevélre feliratkozni, valamint e-mail-t küldeni is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése