keresés

2022. április 13., szerda

FORTEPAN


Weboldal
Facebook
Instagram


Gyűjtemény rövid leírása:


„A Fortepan egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, ahol több mint százezer archív fényképet böngészhet és tölthet le.”

 

A honlap 2010-ben indult. Egy lomtalanításból hátramaradt gyűjtemény gondozásával. Majd felajánlások révén, profi, és nem hivatásos fotósok képeivel kezdte meg működését. A FORTEPÁN szerkesztősége válogatja ki és teszi közzé az felajánlott képeket. Emellett segítséget is nyújtanak, hagyatékok digitalizálására. 2022. áprilisi adatai alapján a gyűjteményben, több mint 165 ezer dokumentum található.    


Tulajdonos/Fenntartó

A Fortepan weboldalát az Arcanum, az Archive of Modern Conflict (Toronto), a Blinken OSA Archívum és a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. segíti. A Fortepan adminisztratív hátterét a Summa Artium Nonprofit Kft. biztosítja.

A Fortepan indulását a Kortörténeti Alapítvány anyagi támogatása segítette.

 

Információszolgáltatás:

A FORTEPAN rendszer célja, hogy a több ezer archív fotó szabad böngészését biztosítsa. A honlapon, szabadon kereshetünk, emellett különleges tematikus gyűjtéseket (Heti Fortepan) is készítenek. Amelyek nem csak képi anyagot tartalmaznak, hanem leírást is. Lényegében egy tematikus gyűjtemény publikációjaként is felfogható.   




Navigáció/struktúra/webdesign:

Az oldal letisztult és egyszerű stílust követ. A keresési sávok szembetűnő helyen van. Az egész oldal koncepciója a felhasználó barátság megteremtése. Az oldal célja a tartalomszolgáltatás és ezt tökéletesen ellátja. Az oldal díszítése minimalista.





 

Kínált formátumok:

A digitalizált dokumentumok letölthetőek nagyon jó minőségben JPG formátumban. Minőségi digitalizálása révén, szépen nagyítható minden kép. Regisztráció nélkül is egyszerűen letölthető a képek.

 

Érdekességek:

  • Idővonalzója révén, egyszerűen kereshetünk a talált elemek között évekre lebontva
  • Regisztrációval egyszerűen adhatunk új kulcsszavakat a fényképekhez 
  • A képek szabadon felhasználhatók, csak a Fortepánt kell, mint lelőhelyet megjelölni, valamint az adományozó nevének feltüntetését kérik




Közösségi média-kompatibilitás:

A gyűjtemény Facebook és Instagram kompatibilitással rendelkezik. Az oldalról a beépített moduljának köszönhetően, azonnal megoszthatjuk az adott dokumentumot a Facebook-on, Twitter-en, illetve emailben.





    


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése