keresés

2015. március 17., kedd

PIM-DIA

A PIM-DIA, azaz a Petőfi Irodalmi Múzem Digitális Irodalmi Akadémia nevű projektje 1998-tól létezik és a bemutatkozó rész tanulsága szerint feladata “a legújabbkori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásainak átmentése a digitális korbal”. A fenntartó szervezet 2007 januárjától a Petőfi Irodalmi Múzeum.



Információszolgáltatás
A bemutatkozó részben egyébként részletes leírást találhatunk a korábbi fenntartókról, megismerhetjük DIA alapdokumentumának főbb részeit (az alapdokumentumban találhatunk információt a szerzői jogokról is), a DIA tagjait, a tagok választásának rendjét, a DIA tagok születési és halálozási évfordulóit, a digitalizálás alapelveit, a DIA sajtómegjelenéseit is nyomon követhetjük, sőt, még a honlap látogatottságáról is találhatunk egy diagramot, igaz csak 2013 szeptemberéig bezárólag.


Navigáció, struktúra, webdesign és elérhető formátumok, valamint metaadatolás
A gyűjtemény a főmenüből érhető el: a szerzőkre, onnan pedig műveikre kattintva megtalálhatjuk verseiket, prózai műveiket, vagy gyermek -és ifjúsági műveiket, vagy éppen a velük készített interjúkat és felolvasásokat tartalmazó hangfelvételeket. De külön menüpont vezet a gyermekversekhez is.
A szöveges dokumentumok html formátumban és osztott nézetben jelennek meg. (a művek természetesen mindig a szélesebb, jobboldali sávban helyezkednek el.) A dokumentumok metaadatairól a szöveg melletti baloldali sávban tájékozódhatunk: Szerző neve, kiadó, cím, alcím terjedelem, megjelenés dátuma, a forráskiadáss ISBN azonosítója, a forráskiadás oldalszáma, a forráskiadás kiadója,a forrás kiadásának helye, a forrás kiadásának időpontja, a forráskiadás kategóriája, feldolgozási státusz. A hangfelvételek nem letölthetők és egy kezdetleges Adobe Flash Playeren alapuló media lejátszóval hallgathatóak meg. Található még az oldalon egy arcképcsarnok is, mely a DIA tagjainak különböző festők által készített portréit tartalmazza.
Természetesen a keresőfelületből is hozzáférhetünk a művekhez. Kereshetünk a teljes szövegben, illetve párhuzamos keresés is lehetséges a szerző neve, a cím, alcím, a forráskiadás soroztcíme, kiadója, helye, időpontja, illetve az illusztrálója - vagyis a metaadatok egy része - szerint.
A PIM DIA kezelőfelülete viszonylag átlátható. A főmenübe bármikor visszajuthatunk, ha a DIA logóra kattintunk. A kétsávos felület külön oldalon nyílik meg, ezt elsőre kicsit nehéz megszokni. A PIM DIA különböző már felkeresett menüpontjait nem meglepő módon nem az oldal kezelőfelületét használva, hanem a böngésző vissza, illetve előre navigációs gombjainak nyomkodásával érhetjük el.


Web 2.0 eszközrendszer és Közösségimédia-kompatibilitás
Habár még így is korszerű a webdesign, nekem úgy tűnt, hogy az oldalon megállt az élet és a Facebookon folytatódik tovább. Facebook feedet már a kezdőoldalon lehet találni. A megoszthatóságot viszont nem igazán támogatja az oldal.

Gyűjtemény nyitólap:

PIM címlap.png

Keresési felület:

PIM keresési felület.png

Listázott tételek:

listázott tételek.png

Tétel metaadatokkal:

tétel metaadatokkal.png



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése