keresés

2014. április 8., kedd

A porcelánfestés jelenléte a közösségi weben

A porcelánfestés videómegosztó portálokon való jelenlétéről már esett szó, ebben a bejegyzésben azt fogom vizsgálni, hogy a közösségi weben - azaz a közösségi oldalakon és a fórumokon milyen formában jelenik meg a porcelánfestés mint közösség, téma.


A porcelánfestés jelenléte a közösségi oldalakon

Facebook
A ma legnépszerűbb közösségi oldalon, a Facebookon két formában van jelen a porcelánfeséts: egyrészt zárt csoportként, amely a porcelánfestést kedvelő embereket tömöríti magába, valamint a termék/szolgáltatás kategória, amely a termékeit, szolgáltatásait hirdeti.

Először az embereket tömörítő zárt csoportokat kívánom ismertetni.


  • Az egyik egy Porcelánfestő osztály nevű csoport, amely valószínúleg egy szakiskola osztálya lehet, és így próbálják meg a kapcsolatot tartani. A névjegyükhöz nem fértem hozzá, így több informáckót nem tudok erről a csoportról közölni.
  • A másik szintén egy szakiskolai osztály lehet, a Porcelánfestők 1990-93 nevet viselő csoportórl slzintén ezt lehet kikövetkeztetni. Mindkét csoportnak 15 tagja van.


A Termék/Szolgáltatás kategóriában szintén két elem tartozik.


  • A Porcelánfestő Alkotóműhely a névjegye szerint egy cég, amely egyedi, kézzel festett porcelánokat forgalmaz, amelyeket a vásárló igényei alapján festenek meg. A cég legionkább képeket tölt fel, legutóbb március 18-án töltött fel képet az idővonalára.
  • Szintén ebbe a kategóriába tartozik a Porcelánfestés nevet viselő szolgáltatás, amely Király Ágnes porcelánfestő adatlapja, a névjegybéen a leírás az ő honlapjára irányít. Ez a személy 2012 óta nem mutatott aktivitást az idővonalán (fontos tudni, hogy 2012-ben csatlakozott a Facebookhoz az idővonal szerint.)


IWIW:
Az IWIW-en csak egyetlen porcelánfestéssel foglalkozó csoportot találtam. A Porcelánfestők anno egy volt porcelánfestő osztály tagjait igyekszik felkutatni. A bemutatkozásban a következőket írják magukról: " 1960-ban indult Budapesten a Práter utcában herendi porcelánfestő képzés.

Keresem a volt osztálytársakat és szivesen látok mindenkit akik a porcelánfestéssel foglalkoznak,azt szeretik vagy gyüjtik." Ennek a személynek csupán négy ismerőse van, és inaktívnak mondható, ugyanis 2011-ben jelentkezett be utoljára az IWIW-re.


Fórumok

A fórumok a legalkalmasabb "színterei" a tapasztalatok, információk kicserélésének. A porcelánfestők is nyilvánvalóan szívesen megostzják egmáys között tapasztalataikat különböző fórumokon.

Index Fórum
Az Index Fórumon 1999-es kezdettel indult egy fórum. A topic indítója egy pakisztáni lány, aki azzal a kérdéssel fordul porcelánfestőkhözk hogy ki tanítaná őt porcelánfestésre, ismernek-e ilyen porcelánfestőt az emberek. A fórum eléggé inaktív, ugyani smindössze 2 releváns válasz érkezett a kérdező kérdésére. A legutóbbi 2013-ban érkezett.

Nók Lapja Café
Egy igen régi, inaktív (2005-ős) fórum működött a Nók Lapja Cafén is, amelynek indítója karácsonyra szándkozott porcelán tányérokat festeni, és azzal a kérdésekkel fordult a többiekhez, hogy hol talál anyagot a tányéron található minta megformálására.

A válaszok igen relevánsak, internetes oldalakat, valamnt kiadványokat is ajánlottak a kérdezőnek, sőt még üzleteket is, ahol a hozzávalókat be tudja szerezni a topic indítója.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése