keresés

2014. április 8., kedd

Nyitott könyvszekrények

Külföldi mintára hazánkba is elérkeztek azok a nyitott könyvszekrények, amelyek valamilyen közösségi téren (utcán, iskolában, fesztiválon) mindenki számára ingyen, regisztráció nélkül kínálják a könyveket, népszerűsítve ezzel az olvasást és a közösségi összefogást. E létesítmények szép lassan egyre több helyen jelennek meg, de sajnos igazán még nem kerültek be a köztudatba, és nem is találtam olyan weboldalt, ami összegyűjti az összes lehetőséget. Ezen kívántam sürgősen változtatni, és ezért született meg a blogom

Elsősorban budapesti helyszínek bemutatására vállalkoztam, de terveim között szerepel a vidéki és a külföldi helyszínek feltérképezése, hátha újabb követendő példákat találhatunk közöttük. Büszkeségemre a blogomat az index.hu A könyvek is kaphatnak még egy esélyt című, 2014. 01. 26-ai cikke forrásként használta fel és ajánlásként is megjelölte.

Fontos ezeknek a könyvszekrényeknek a reklámozása, hogy minél többen kedvet kapjanak a könyvek böngészéséhez, olvasásához, de ugyanakkor a használat rendeltetésszerűen történjen. Csupán csak annyi a kikötés, hogy ha elvettünk egy könyvet, egy másikkal kell kipótolni, hogy a szekrény sohasem üresedjen meg. Kitűnő lehetőségek lehetnének ugyanis azoknak, akik nem tudnak könyvet venni, nem tudnak könyvtárba beiratkozni, vagy egyszerűen csak néhanapján olvasnak.  A nyitott könyvszekrények jelensége még gyerekcipőben jár, de nem szabad idegenkedni, negatívan hozzáállni, és ami a legfőbb: tegyünk vissza könyveket, és ezek ne selejtek vagy keveseket (netalán senkit) sem érdeklő kacatok legyenek. Fontos feladat bemutatni a könyvespolcok állapotát, elhelyezkedését, megközelíthetőségét véleményekkel és képekkel ellátva, hogy az odalátogató könnyen megtalálja és ne érje csalódás. 


Budapesten felkereshetjük elsősorban a wekerlei könyvszekrényt, a KÖKI terminálban található könyvespolcot, az Óbudai KönyvMegállókat (aquincumi, csillaghegyi, San Marco utcai és Gyermekkönyvmegálló), de vidéken is fellelhetünk nyitott könyvszekrényeket. Külföldi létesítményeket is nézhetünk annak érdekében, hogy megismerjük, más országban milyen kultúrája van ennek a projektnek és milyen példák követendőek. A Little Free Library hálózat például egy ilyen összefogás, ami világméretűvé nőtte ki magát egy egyszemélyes ötletből. De talán az is érdekes lehet, hogy honnan és kitől is indult el ez az egész ötlet, ami segíti a könyvszerzést, népszerűsíti az olvasást és fejleszti a közösségi együttműködést. Vagy akár örömet szerezhetünk valaki másnak, aki vágyakozva veszi kezébe azt a könyvet, amire nekünk már nincs szükségünk.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése