keresés

2014. április 8., kedd

Nyílt mozgalmak fejlődése

A legjelentősebb nyílt megoldásokat koordináló szervezetek, az ezeket létrehozó kezdeményezések megjelenésében mintázat fedezhető fel: megjelenésük ciklikus. Kutatásomhoz időben elhelyeztem azokat az alapítási (megalakulási) eseményeket, melyek befolyással bírnak a nyílt közegek megvalósulásához: akár a nyílt társadalmakról, akár a nyílt üzleti vállalkozásokról legyen szó.

A korábban kutatott nyílt módszerek az elmúlt évek szülöttei. Érdemes vizsgálni azokat a momentumokat, melyek hatással voltak ezek fejlődésére: mondhatni láncreakciót indítottak meg az információszabadság különböző területekre való kiterjesztésére.

A nyílt megoldások nagy részének a megvalósulásához az online megjelenési forma volt az alapfeltétel. Az internet 23 évvel ezelőtti megjelenésével (Internet, 1991) ma a kormányzati transzparencia minden eddiginél jobb feltételekkel működhet, a közérdekű és gazdasági információk is könnyebben továbbhasznosíthatóak a nyílt közérdekű adatoknak köszönhetően, a tudományos publikálás nyomdai költségei megszűnhettek, s a közpénzekből finanszírozott kutatások a világhálón bárki számára elérhetőek (Open access, 2002). Ezek működésének feltétele egy korszerű informatikai háttér, melyet az esetek túlnyomó többségében nyílt forráskódú megoldások (Open source, 1998) támogatnak a szolgáltatói oldalon. Az open data megjelenése (Open data,~2007) felveti a kérdéseket, hogy milyen mértékben alakíthatja át az internet (vagy akár már a számítógépes adatbankok) megjelenése óta felhalmozott hatalmas adatmennyiség feldolgozhatóvá válása a globális és lokális gazdaságokat. Optimistán tekintve a nyílt kezdeményezések ciklikus megjelenésére: már talán nem is kell olyan sokat várni a nyílt társadalmak és nyílt alapokon nyugvó üzleti vállalkozások, üzleti modellek megvalósulására.

A nyílt kezdeményezések időegyenese: múltja, jelene és (feltételezhető) jövője
A grafika egy egydimenziós időegyenes mentén - az elhelyezést elősegítendő - lépcsőzetesen emelkedve a kezdeményezések hivatalos logói, jelölései lettek feltűntetve. A Google Drawingsot használva - a vektorgrafikus alapok létrehozásához - az előlegesen GIMP-pel körbevágott és deszaturált logókat helyeztem el a pontos(abb) évszámok alatt.

Egy olyan téma esetében, ahol sokat lehet várni az újonnan megjelenő kezdeményezésektől, komoly jelentőséggel bír a tény, hogy milyen időközönként jönnek létre komoly szervezetek, módszerek és szemléletek. A Horizont 2020 Európai Uniós program hivatott a nyílt tartalmakra vonatkozó irányelveket rögzíteni, valamint biztosítani a finanszírozást és a szabályozást a következő költségvetési ciklusban (2014-2020), a jövőben a programtól várható komolyabb előrelépés a nyílt források szabályozása terén, mely nagy valószínűséggel foglakozik majd a - kutatásom központi témáját képező - vállalati felhasználást is.


A poszt részleteket tartalmaz Barton Dávid: Nyílt kezdeményezések üzleti hasznosítása. Open access, open source megoldások vállalati információs központok szolgálatában c. diplomamunkájából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése