keresés

2014. április 15., kedd

Open access, open source és open data üzleti hasznosítása

A nyílt megoldásokat életre hívó kezdeményezések olyan területeket képeznek, melyek nehezen elhatárolhatók, de rendszerezés után rendkívül jól vizualizálhatók (ld. a nyílt megoldások felhasználói, adattár méreteiről szóló poszt). A kutatásom során készített ábrák a munka végéztével  egy egységesített poszter formátumban is elkészült. Ez kerül itt bemutatásra.

A kép A3 méretben (297 × 420 mm) készült el a korábbi vektorgrafikus, külön ábrák felhasználásával pixelgrafikus környezetben.
Véleményem szerint az információs szervezetekre (könyvtárakra, vállalati információs központokra) különösen vonatkozik az a trend, hogy az ismeretek prezentálására grafikus eszközöket részesítsék előnyben. A nyílt megoldások használata szempontjából ez jelentheti például a felhasználók vagy a fenntartó számára való kommunikálását az open source, open access és open data felhasználási lehetőségeinek.

Egyesített infografika: nyílt kezdeményezések üzleti hasznosítása
(kattintson ide a nagyításhoz)

A külön-külön Google Drawings-szal készült ábrák, a - nyílt forráskódú - GIMP segítségével lettek egybedolgozva. Az infografika a Creative Commons licence alatt (Nevezd meg! - Így add tovább! 4.0) kerül publikálásra, mely lehetővé teszi az ábra szabad újrahasznosítását - nevem megfelelő féltüntetése mellett - akár üzleti célokra is. A jelmondat:

"nyílt kezdeményezések üzleti hasznosítása".


A poszt részleteket tartalmaz Barton Dávid: Nyílt kezdeményezések üzleti hasznosítása. Open access, open source megoldások vállalati információs központok szolgálatában c. diplomamunkájából. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése