keresés

2014. április 17., csütörtök

Sztereotípiák a könyvtárosokról


Valamennyi foglalkozást előítéletek sora övez és ez nincs másképp a könyvtáros szakmával sem. A sztereotípiák között pozitívak és negatívak egyaránt vannak. A könyvtárosokról például sokan gondolják, hogy nagyon szeretnek olvasni és ennek következtében nagyon okosak, jól tájékozottak. Ez a kép azonban teljesen elfogadható. Ezzel szemben léteznek negatív elképzelések is szép számmal. A legáltalánosabb az, hogy a könyvtárosok aggszűz, szemüveges, kontyos, rosszul öltözködő, mogorva vénkisasszonyok.

A klasszikus elképzelés

Napjainkban a könyvtárosok többsége nő, így az előítéletek is főként őket sújtják. Rólunk női könyvtárosokról él a köztudatban a fentebb említett megjelenés, illetve a pisszegéssel rendreutasítás szokása. A képen látható kislány az összes klasszikus tévhitet megtestesíti.

A társadalom a férfi könyvtárosokat sem kíméli, sőt még talán rosszabbul is jártak, mint mi nők. Róluk ugyanis azt gondolják, hogy csakis nőies és gyenge jellemek lehetnek. 


A könyvtáros sztereotípiákat nagyon egyszerű megfigyelni az irodalom és a filmvilág segítségével. Blogom bejegyzései így sok esetben filmek, mesék, sorozatok, regények megtekintésén vagy olvasásán alapszik. Ezekből ugyanis nagyon könnyen le lehet szűrni, hogy mit gondol a társadalom a könyvtárakról és a könyvtárosokról. Itt most a filmipart hozom példaként, de blogomban az irodalmi alkotásokról is fog szó esni.

Batgirl
A filmekben fő- és mellékszereplőként egyaránt jelennek meg könyvtárosok. Általánosságban két típust lehet megkülönböztetni: a felsorolt tulajdonságokkal felaggatott könyvtáros és a hős megmentő könyvtáros. Az előbbire példa a Szellemirtók két mellékszereplő könyvtárosa. A Batman televíziós sorozat részeként megszületett Dr. Barbara Gordon alias Batgirl azonban a második típust képviseli. Batgirl könyvtárosként dolgozik, de emellett egyfajta szuperhős is, aki mindig kimenti Batmant a szorult helyzetekből. De példaként hozhatnám a típusra a Titkok könyvárának jól ismert karakterét.

Az irodalmi és filmipari alkotásokon túl, az internet is kiváló forrás a könyvtárosokról élő kép megismerésére. Ott vannak például a rendkívül népszerű mémek, amelyek humorosan mutatják be, hogy az egyes társadalmi csoportok mit hisznek a könyvtáros munkáról.
Az internet továbbá azért is fontos, mert segítségével a könyvtárosok egyfajta harcot indítottak. Megmutatják, hogy a könyvtárosok valójában milyenek. Honlapok is jöttek létre ezzel a céllal pl.: What a Real Librarian Looks Like vagy This is What a Librarian Looks Like. A Youtube pedig hemzseg a könyvtárakat és könyvtárosokat népszerűsítő videóktól. Talán a legismertebb:


A könyvtárosokra vonatkozó sztereotípiákkal lehet egyetérteni vagy hevesen tiltakozni ellenük. Véleményem szerint viszont az lenne a legfontosabb, hogy kellő humorral kezeljék ezeket a könyvtárosok. Hiszen bennünk is élnek sztereotípiák más foglakozásokról, viszont tudjuk azt is, hogy azok sem feltétlenül igazak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése