keresés

2014. április 29., kedd

Fókuszban a sport: pszichológia és rajongás

A sport sok ember életének aktív részét képezi manapság; ki űzni, ki nézni és figyelni szereti, ki pedig mindkettőt egyszerre. Egy valami azonban biztos; akár mi magunk vagyunk a cselekvés középpontjában, akár éppen csak megfigyeljük az eseményeket, a következmény a legtöbb esetben a különböző emberi érzelmek és reakciók felszínre törése, úgy, mint például a rajongás, az öröm, a csalódottság vagy éppen a düh érzete. Ilyenkor tehát az emberi érzelem-skála teljes palettája játszódik le bennünk, amit a külvilág felé is közvetítünk, ha akarjuk, ha nem - néhányan ezt igen csak nyomatékosan téve.  Ami biztos, hogy a sport magába foglalja az emberi képességek öncélú fejlesztését és a képességek gyakorlati alkalmazhatósága miatti fejlesztését egyaránt.


A sport szociológiai és pszichológiai vonzatai

A sportolás egy bizonyos életvitellé nőtte ki magát az idő során, amely saját atmoszférával és társadalmi erővel rendelkezik, hiszen általa az emberek életkortól vagy egyéb financiális és társadalmi helyzettől függetlenül lehetnek részesei egy olyan közösségnek, ahol kikapcsolódhatnak, szocializálódhatnak és (jobb esetben) viszonylag kulturált keretek között szórakozhatnak.

A téma kiemelt figyelmet érdemel szociológiai szempontból is, elsősorban a sportkedvelők társadalmi összetételére koncentrálva. Fontos tisztában lennünk a témával és annak határterületeivel, amelybe beletartoznak többek között a különböző pszichológiai tényezők és viselkedésminták is. Ezek meghatározó vonzatai a "sport" fogalmának, amelyek segítségével tanulmányozni lehet az emberek sporthoz való viszonyulását, valamint, hogy milyen érzelmi és pszichológiai ráhatással vannak az emberi agyra és természetre. Ezen felmérésekhez jó alappal szolgálhatnak a témát boncolgató weblapok, valamint egyéb közösségi oldalak élete, ahol nyomon követhetjük az egyes viselkedésmódokat, habár a virtuális tér esetében sokszor tapasztaljuk a túlzott agresszivitást és meggondolatlan hozzászólások sokaságát, hiszen az interneten mindenki bátrabban vállalja a véleményét, így ez nem feltétlenül szolgál egy átfogó képpel a témában.
                                                     
                                                     
                                                          Attitűdök és a fanatizmus

A sportrajongói attitűdök elferdülése vezet az irracionális fanatizmushoz, amely gyakran párosul agresszióval és tettlegességgel, amely sok kérdést vet fel a szakemberek között, például a sportolók és a sportokat kedvelők intelligenciahányadosára vonatkozóan. Abban mindenesetre megegyezhetünk, hogy a sport nagy hatást gyakorol a közösségre és az emberek többségére. Igazi mozgató erő rejlik benne, amelyet az emberek vagy jól értelmeznek, és hasznosítanak, vagy pedig, ha valami félresiklik, könnyen átesnek a ló túloldalára. Ezért fontos, hogy mindig az egyensúlyt tartsuk szem előtt, hogy ne fordulhassanak elő túlkapások.

Sport? Tudni!

Mért kell nekünk tudni minderről, és mért fontos tisztában lennünk az aktualitásokkal és a tényekkel? Mert a mai világ egy átfogó részét érintő területről beszélünk, amely tükrözi az adott társadalom erősségeit és gyengeségeit, összetételét, rávilágít a közösség erejére, és központba helyezi a lélektani problémák megértését és leküzdését. A téma saját légkört és szférát teremtett magának, amely évezredek óta az emberek kikapcsolódására és frusztrációik csillapítására épül, mindezt sajátos helyszínekkel és szabályokkal körítve, épp csak néhány formalitás megváltoztatásával az idők folyamán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése