keresés

2014. április 16., szerda

Borok lenyomatai

A nemrég született, még –stílszerűen szólva-- forrásban lévő blog egy örök (bor), egy trendkövető (borkóstolás) és egy ritkának számító, unikális jelenséget (boros címke) köt össze utóbbi apropóján. A blog hiánypótlónak mondható a borkultúra esztétikai kiterjesztése tekintetében, ugyanakkor virtuális dokumentumgyűjteményként is olvashatjuk. Így a gyűjtők, gyűjtemények, borblogok, a borkóstolás, borászat, gasztronómia, de az esztétikum kedvelői érdeklődésére is számíthat. Hiszen boros címkéket nézegetve elsőként óhatatlanul a borkultúra területére asszociálunk, a címkék borfajták, évjáratok, zamatok képzeteit, emlékeit keltik fel.

A címke képi világa összefonódva a beltartalom ízeivel szinesztézikus minőségeket produkálhat: történeti, természeti, költői, sőt akár spirituális élmény forrásává válhat. Megjelenésükben pedig akár a kortárs (alkalmazott) művészet újdonságait is élvezhetjük. A címkék önértékében, formáikban, jellegzetességeikben, előfordulási gyakoriságuk szerint pedig a gyűjtők figyelmére is számot tarthat.
A blog jelen állapotában címkék rendszerezését-tipizálását, szöveges leírását, fényképekkel adatolását és tematikusan kapcsolódó oldalak linktárát tartalmazza. A tipizálás itt nem szigorúan rendszertani értelmű --a téma jellegéből fakadóan is-- inkább a közösségi címkézéshez (social tagging) áll közel. Mindez kiindulópontja lehet egy szélesebb párbeszéd kialakulásának.
A boros címke valamely módon (jól vagy rosszul) tükrözi, tükröznie kell a borfajtát, jellegét, a termőhelyet, évjáratot, a pincészetet és a borászt. A címkére valójában igen fontos és nehéz feladat hárul, grafikusan megjeleníteni egy ízlelésen alapuló összetett benyomást: az adott bort -- anélkül, hogy kinyitnák a palackot. Mindebben persze számít előzetes (bor)ismeretekre, de alapul vesz általánosabb érzékleti és esztétikai alapvetéseket is (színek, formák, szerkezetek hatásai). Itt minden számít: formák, színék, kalligráfia, szöveg, arányok, de még a címke nagysága, formája és a papír minősége is. Boros címkék megjeleníthetnek hagyományos borfogyasztási, borkulturális ikonológiát, de szűkebb területre is koncentrálhatnak (névnap, lakodalom, mulatságok, stb.). A közelmúlttól tendencia a boros hagyományokat nagyrészt elkerülő, meglepő motívumokat használó, nonkonformista, posztmodern életérzés kizárólagos megjelenítése. Egy másik jellegzetes típus az egyedi, saját képi világú, képzőművészeti alkotás szintjét megcélzó címke.
A blog várja a borokat, bor- és esztétikai kultúrát kedvelők érdeklődését, közreműködő jelenlétét boros címkék unikális határterületén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése