keresés

2014. április 22., kedd

A szolgáltatás a felhasználói aktivitások tükrében (5.) - Boroscímkék



Boroscímke, ill. szélesebb rokon- és érintkezési (web) területén az identitáserősítő funkció kevéssé tapasztalható, pontosabban nem kifejezetten jellemző. A felhasználók részéről ami várható, az a témával kapcsolatos tudásuk, benyomásaik, tapasztalataik közzététele, elkötelezettségük bizonyos időközönkénti kinyilvánítása, a közlésvágy mérsékelt megjelenése, azonban a mindennapos bejelentkezés, állandó jelenlét kényszere, a blog „életvitelszerű” használata nem valószínű. Ezzel összefüggésben a személyiség és privát-szféra nyílt, kitárulkozó vállalása sem tűnik adekvát várakozásnak sem a témát, sem a feltételezett érdeklődő réteget tekintve. Mindemellett a blog talán teret nyújthat bizonyos korlátokkal az önmegvalósítás egy formájának is – közös dokumentumgyűjtő, tudásösszesítő, önkifejező webtérként…

A tudatos gyűjtés, ennek szervezése, építése és archiválás a blog egyik elindító törekvése, sőt lehet az egyik további fő fejlődési iránya is, amennyiben a közreműködői igény, a blog „önmozgása” efelé mozdul el.
Az információcsere közösségi formái megjelenhetnek a címkékkel szorosabb kapcsolatban, vagy tágabb asszociációs körben: tapasztalatok a címkékről, címkearchiválásról, gyűjtemények bemutatása, vagy a borokról kóstolási jegyzet, értékelések, tanácsok, ill. az ezekből kialakuló párbeszédek, viták. Természetes folyományként képződhet az önkéntes tájékoztatás, segítő orientálás a borral kapcsolatos kimeríthetetlen nagyságú és mélységű világban.
Az elismertség, a „szakmai” jelenlét igénye e blog dinamikájának is fő generátora lehet a felhasználók témában való jártasságának bemutatása, az elszigeteltség megszüntetése, az egyedi és feltáratlan részterületek értékes ismereteinek közreadása révén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése