keresés

2014. május 15., csütörtök

Könyvtárépítészet Finnországban - tapasztalatok

Ebben a blogbejegyzésben szeretnék egy pár szót szólni a finn könyvtárépítészetről. Alvar Aalto, finn építész szerint „a szépség a forma és a funkció harmóniája”. A megfogalmazás - véleményem szerint - pontosan leírja a modern finn könyvtárépítészetet. Mivel a téma önmagában is megérne egy szakdolgozatot, ezért csak pár érdekességet villantanék fel.
A finn állam támogatja a könyvtárépítéseket, átalában 25-50 százalékát tudják állni a beruházásoknak. A maradék költségeket természetesen az adott könyvtárnak, illetve fenntartójának kell állnia.
Jelenleg nagyjából 30 építés, illetve felújítás folyik országszerte. Természetesen a finanszírozás kérdése a skandináv országban sem a legegyszerűbb, ugyanis a fent említett támogatás sokszor csak utólag kerül a könyvtárakhoz. A több ezer, tízezer euróra rúgó költségeket addig a könyvtárnak kell állnia. Viszonylag ritka, hogy egy teljesen új épületet húzzanak fel, általában egy addig más funkciót betöltő helyiségből lesz könyvtár.
Ilyen például azon turkui egyetem egyik új könyvtára, ahol az Erasmus tanulmányaimat folytattam. Az Abo Akademi Bölcsészettudományi kara jelenleg egy korábban gyárként működő épületben található. Az építészek az átalakítás során meghagyták a korábbi gyári falakat, illetve miliőt az egész kampusz területén, így a könyvtárban is. Ezáltal jött létre egy, a mai építészeti trendeknek megfelelő indusztriális hatású könyvtári terület.
A gyári beosztás miatt maga a könyvtár rendkívül szellős, az olvasó- és kölcsönzői térben a polcokat nem zsúfolták össze, így hagyták érvényesülni az egyébként rendkívül hangulatos téglafalakat. Az indusztriális külső első hallásra sötétnek tűnhet. Ezt ellensúlyozandó a tervezők a fal nagy részébe ablakokat terveztek.


Ez a modern finn könyvtáraknál egy megszokott építészeti trükk, amelynek egyáltalán nem célja a dizájn. Ennél sokkal prózaibb okai vannak: Finnországban viszonylag keveset süt a nap. Azokban a hónapokban főleg, amikor a diákok aktívan használják az egyetemi könyvtárakat. Ezzel próbálnak csalni az építők, hogy minél több természetes fényt próbálnak a könyvtári térbe beengedni.

Másik jó példa erre a 2007-ben felújított Turkui Városi Könyvtár is. A könyvtár főépülete egy 1903-ban épült, - klasszikusnak - mondható könyvtárépület, amelyet megtoldottak egy új szárnnyal. Az új dizájn formatervezésében és funkcionalitásában az aaltoi hagyományokat követi: letisztult vonalak, üvegelemek használata. Az új részleg tervezői elmondásuk szerint arra törekedtek, hogy a régi és az új minél tökéletesebb harmóniában létezzen egymás mellett, egyik se tudja elnyomni a másikat. Azt kell, hogy mondjam: sikerült.

Turkui Városi Könyvtár 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése