keresés

2022. május 1., vasárnap

Online Skanzen

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum a közösségi médiában

Facebook
  • A Facebook oldal linkje: https://www.facebook.com/SKANZEN.HU/
  • Oldal létrehozásának dátuma: 2010. április 15.
  • Megfigyelés dátuma: 2022. március 21. 14.15
  • Kedvelések száma: 22 010
  • Követők száma: 22 959

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum története 1967-re nyúlik vissza, amikor megalapították Magyarország központi szabadtéri gyűjteményét. A múzeum alapításának célja az volt, hogy bemutassa a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját eredeti, áttelepített épületekkel, hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében, a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakban. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum az elmúlt 40 év során kiállításai, és kiszolgáló infrastruktúrája, programjai és szakmai- tudományos eredményei révén hazánk egyik legsikeresebb országos múzeumává vált.

A Szentendrei Skanzen Facebook oldalát 2021. október 1-től vizsgáltam. Amíg a szezon tartott, és a múzeum nyitva volt, nagyon aktívak voltak a közösségi média ezen felületén, naponta posztoltak.



A bejegyzések gyakorisága
Novemberben 2-3 naponta töltöttek fel valamilyen tartalmat. December 1-jén elindították oldalukon a SKANZEN ADVENTI KALENDÁRIUMÁT, és minden nap egy ablak mögé „rejtett” tárgy segítségével igyekeztek bemutatni, egykor hogyan készültek az ünnepre.



2022. január 1. után újra ritkultak a posztok, és 3-4 naponta töltöttek fel valamilyen tartalmat. Előszeretettel posztolnak a múzeum mindennapi életéből: pillanatképek a Skantenből, régi használati tárgyak, a Skanzen állatai. Általában 5-10 körüli az egyes posztok megosztásainak száma. Kedveltebbek azok a tartalmak, amelyek valamilyen aktualitásról (Valentin-nap, farsang, Március 15.) vagy programajánlóról (osztálykirándulásra), illetve egy közelgő eseményről (disznóvágás, közelgő nyitás) osztanak meg információkat. Ezeknél több, 20-25, de akár 30-50 is lehet a megosztások száma.

Nagyon népszerűek voltak (100 körüli megosztással) a különböző betöltendő állásokkal kapcsolatos posztok, amikor kiállításőröket és hagyományőröket, vagy rendezvényszervezőt, illetve múzeumpedagógust kerestek.

A legtöbb megosztás
Ebből a kategóriából került ki a visszamenőleg vizsgált időszakban, november 17-én a legmagasabb megosztást (167) hozó feltöltés is, melyben élő történelem szereplőket toboroztak.


A második legnépszerűbb poszt, 144 megosztással egy humoros összeszerelési útmutató volt Luca székéhez december 13-án (az IKEA után szabadon).


A legtöbb hozzászólás
Számottevő, néhánynál több hozzászólást azok a posztok érték el, amelyek eleve valamilyen interaktivitást vártak a látogatóktól. A legmozgalmasabb esemény a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kötődik, amikor arra kérték az érdeklődőket, hogy az egymásra reagáló hozzászólásokban írjanak együtt állatmesét. Ekkor, 2021. október 27-én 56 hozzászólás is érkezett az alábbi posztra.


A második legtöbb kommenttel az a 2021. december 30.-ai feltöltés büszkélkedhet, melyben az után érdeklődtek, hogy kinek mi volt a legszebb élménye a múzeummal kapcsolatban, ki milyen élménnyel gazdagodott az év folyamán a Skanzenban. Erre a posztra 47-en reagáltak valamilyen hozzászólás (általában fotó) formájában.


A posztokban megjelenő témák mindegyike a múzeumhoz, a gyűjteményhez vagy a gyűjtőkörhöz kapcsolódik. A gyűjtemény egyes darabjainak bemutatása, ünnepek, jeles napok, programok, a múzeum munkatársai jelennek meg a tartalmakban. A posztokat mindig fotóval, esetleg a témához kapcsolódó illusztrációval színesítik.

YouTube
A Szabadtéri Néprajzi Múzeumnak van YouTube csatornája is, melyet 2012. nov. 6-án hoztak létre. Ez  a felület egy nagyon jó lehetőség arra, hogy rövid videók formájában mutassák be a Skanzen életét, működését, a múzeum által képviselt népi kultúrát. Népszerűek a "Konyhai kalandozások" sorozatban készült "főzős videók", valamint a hagyományokhoz kapcsolódó (pl. sajtkészítés vagy a rontás levétele) tartalmak. Ezek a pár perces filmek érték el a legnagyobb (néhány ezres) nézettséget.



2009-ben készült egy 31 részes sorozat "Magyarország népi építészete és kultúrája" címmel, melynek minden epizódjában egy-egy, a Skanzen területén található épülettel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A műsor által betekintést nyerhetünk a népi kultúrába, hagyományokba, már-már feledésbe merült, különleges mesterségekbe. "Tarts velünk egy érdekes időutazásra, amelyben megtudhatod, mi az a mángorlás, hogyan éltek a molnárok, hogy működtek a vízimalmok, hogyan élt több generáció egyetlen szobában, vagy hogy hogyan zajlott a régi időkben például egy mosás, vagy egy vásárlás a szatócsboltban!"

"Gondolnád?" címmel pedig készült egy 7 részes, a restaurátori eljárásokat bemutató sorozat is, melyben a Skanzen restaurátor műhelyének munkájába pillanthatunk be.


A Szabadtéri Néprajzi Múzeum szereplése a közösségi médiában szerintem jó példája annak, hogy milyen sokszínűen használhatók a mai kor internetes lehetőségei arra, hogy visszarepítsenek minket a múltba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése