keresés

2021. május 14., péntek

Az Iparművészeti Múzeum Könyvtára a Facebookon

 



A Facebook oldal linkje: https://www.facebook.com/immkonyvtar/

Oldal létrehozásának dátuma: 2013. április 30.

Megfigyelés dátuma: 2021.március 4. 08.50.

Kedvelések száma: 1655

Követők száma: 1724




Az ország legnagyobb iparművészeti könyvtára, nyilvános könyvtár. Több mint 90 ezer dokumentummal rendelkezik: magyar és idegen nyelvű könyvekkel, folyóiratokkal és egyéb kiadványokkal. A múzeumépület felújítása idején a 1106 Budapest, Jászberényi út 55. szám alatt találhatók meg. A járványra való tekintettel csak digitális információkkal szolgálnak, felhívják a figyelmet arra, hogy sajátjuk mellett érdemes figyelemmel kísérni az anyaintézmény Iparművészeti Múzeum honlapját és közösségi oldalait is.

Általában 10 körüli az egyes posztok lájkjainak száma. Az összesen 2020. október elejéig visszamenőleg vizsgált időszakban a legmagasabb eredmény 51 lájk és 14 megosztás volt az alábbi poszt, egy reneszánsz herbárium bemutatása esetében december 10-én.

reneszánsz herbárium


 

A poszt egy sorozat, a #BibliofilKincsek része, melyben minden nap (hétvégén, ünnepnapon is) egy-egy értékes, különleges példányt mutatnak be részletesen, szemléltetve kollekciójuk gazdagságát. A sorozat posztjainak sikere a néhány lájktól és megosztástól a több tízes nagyságrendig is elmegy. Az alábbi, 2020.10.11-én megosztott Utrechtben nyomtatott, Károli Gáspár fordítása szerinti magyar nyelvű Biblia 1781-es kötése 49 lájkot és 27 megosztást kapott.

Károli Biblia




Bejegyzések


1. Alapadatok


1.a.) Bejegyzés dátuma: 2021. március 3. 20.22.


1.b.) Bejegyzés URL-je, permalinkje

Saturnus étkészlet - Horváth László 1972


 


1.c.) Like-szám az első megfigyelés időpontjában, március 9-én: 12, a május 4-ei megfigyelés időpontjában: 19


1.d.) Megosztás-szám az első megfigyelés időpontjában, március 9-én: 2, a május 4-ei megfigyelés időpontjában: 3


1.e.) A bejegyzés rövid ismertetése

Horváth László iparművész, porcelántervező 80. születésnapja alkalmából az őt és az általa tervezett Saturnus készletet ábrázoló plakáttal népszerűsítik az ikonikus termékről kollégájuk, Novák Piroska által a Hype and Hyper magazinba írt tanulmányát, valamint a Hype and Hyper webáruházában kapható plakátot is.


2. Kommentek

A hozzászólások mennyisége: 0


3. Szerzőség - eredet

- más facebook oldal posztjának megosztása, ajánlása


4. Poszt összetevők

- FB poszt, kép és kísérő szöveg közzététele

A megosztott tartalom fölött:

- lead, hozzáadott szöveges infó

Képet, galériát, videó kísérő infók:

- leírás (az eredeti poszt szövege angol)

- dátum

- link a cikkhez, link a termékhez


5. Kohézió

Mi kapcsolja össze a megosztott posztot és az oldal tulajdonosát?

- a gyűjtemény (tartalmi megosztás, ízelítő, összefüggő esemény)

- munkatárs személye (egyéni kutatás, ajánlás)


6. Gesztus

A megosztó gesztus tipizálása:

- Lásd! Olvasd! Hallgasd! – tartalomajánlás,

- értesítés, info



Következő megfigyelés dátuma: 2021.május 4.  21.20.


Kedvelések száma: 1682


Követők száma: 1747


Május 4-ei megfigyelésem időpontjában is hasonlók a tapasztalatok a korábbiakhoz, hogy a #BibliofilKincsek sorozat keretei között minden nap születik újabb bejegyzés, újabb könyvbemutató fotóval, kísérőszöveggel, azokban utalásokkal további url címekre, ahol informálódhat az adott témában a körültekintő olvasó. Az április hónapot tekintve a megosztások száma átlagosan 10 körüli, vagy az alatti, a lájkok száma gyakran a 20-at közelíti, 13 esetben meghaladja, 3 esetben a 30-at is meghaladja. A hozzászólások száma igen alacsony, még a legnépszerűbb bejegyzések esetén sem haladja meg a 7-et.


Bejegyzés típusok:

Február 1-ig visszatekintve az időben megállapítható, hogy a saját bejegyzéseken felül más könyvtárak, múzeumok, kiállítóhelyek programjait, kincseit, virtuális kiállításait ajánlják, pályázati felhívásokat, design híreket, zenei témákat népszerűsítenek megosztásaikkal, melyek segítségével az iparművészet és határmezsgyéinek legváltozatosabb területeire kalauzolják a látogatót, és érdekességekről tudósítanak.

Egy színes példa nem csak a textilművészet szerelmeseinek a tradicionális japán kimonó festésének kulisszatitkaiba avatja be a látogatót az alábbi url címen. Érdekes azonban, hogy nagyon kevés reakciót váltott ki, 2 lájkot és 1 megosztást.

kimonó festés Kiotoból


Leggyakrabban a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának műtárgyaival találkozhatunk, például a „Megújult régiségeink” című sorozatuk megosztásaival, melyben restaurált értékekről számolnak be a debreceni kollégák, látványos beavatkozás előtti és utáni állapotfotókkal. Az alábbi átlagos példa 17 lájkot és 2 megosztást kapott.

Kálvin kötet 1561-ből


Az előző vizsgálat óta eltelt időszak legnépszerűbb bejegyzése egy március 15-ei, a nemzeti ünnep és a költő halálának 150. évfordulója alkalmából bemutatott Petőfi-kötet a #BibliofilKincsek sorozatban. 1999-ben a Vincze műhelyben készült merített papírból, Szyksznian Wanda tervezte és illusztrálta. 48 lájkot kapott, és 10 megosztást.

Petőfi verseskötet a Vince kiadótól


E sorozatban gyakoriak, és nagy népszerűségnek örvendenek a gyomai Kner nyomdában, nagy művészek neve által fémjelzett kiadványok bemutatói, mint az alábbi példa is mutatja, mely 44 lájkot, 11 megosztást, két kommentet kapott.

1913-as Kner Izidor kiadvány


 


Kommentek:

Amint már említettem, aránylag kevés a hozzászólás, azonban így is aktív reakció tapasztalható a szerkesztő kolléga/kollégák részéről, erre, valamint a felhasználói aktivitásra is szép példa az alábbi linken olvasható könyvkötői márványozás témakörében:

link április 8.


Valamint az alábbi példa a Ferenc József uralkodásának 50. évfordulójára Bécsben kiadott reprezentatív szecessziós kötet kapcsán kialakuló párbeszéddel, értékes hozzászólással:

link március 23.

 

Összességében az intézmény jelenléte a közösségi oldalon, ha nincsenek is nagy kiugró sikereik, szép, egyenletes, megbízható teljesítményt nyújt, és erre szintén egyenletesen alakulnak a várható reakciók. Megfigyelhető egy kvázi törzsközönség, én legalábbis többször ugyanazokat az ismerőseimet láttam a lájkolók, hozzászólók között.

Weboldalaikkal ellentétben e felületet napi szinten kezelik, hétvégén és ünnepnapokon is, ezt a közönség észreveszi és meghálálja. Informatív, naprakész tájékoztatást kapunk tőlük az iparművészettel és határterületeivel kapcsolatosan. Az aktuális ünnepeket, évfordulókat is felhasználják arra, hogy népszerűsítsék saját és más rokon területi gyűjtemények példányait, programjait. A Könyvművészeti Gyűjtemény munkatársai, pedig valóban egyetlen napra sem hagyják az érdeklődőket bibliofil kincs nélkül.

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése