keresés

2021. május 2., vasárnap

Egy iskolai könyvtár helyzete 2.

KUTATÁSI NAPLÓ:Összehasonlítások iskolai könyvtárak között

Mielőtt elvégezném az összehasonlítást az iskolai könyvtárak között, kitérnék egy-két általam nagyon kedvelt és használt közösségi oldal bemutatására.
Az első: Iskolai könyvtári tanácsadó
Zárt csoport, tehát képet, és egyéb bejegyzést nem tudok róluk megosztani,csak annyit említenék meg, hogy nagyon segítőkész csapat, naprakész információkkal az állandóan változó jogi szabályozásokkal kapcsolatban. OPKM programokra hívják fel a figyelmet,pályázatfigyelés... tehát elmondhatom, hogy a könyvtárostanárok munkáját nagyban segítik minden formában. 
A második:Tankönyvfelelősök Baráti köre
Elsősorban az éves tankönyves munkával foglalkoznak, de ez a Facebook csoport,nemcsak erről az oldaláról ismert.Remek kiegészítése az előző csoportnak, mert ami esetleg ott kimaradt, itt meg tudjuk beszélni. Zárt csoport, tehát képet, bejegyzést nem oszthatok meg.
A Vajk-sziget Általános Iskola könyvtára:
Amikor keresgéltem iskolai könyvtárat, rögtön az első volt a Facebook lehetőségei között.
Nem csalódtam,mert nagyon színes és változatos a könyvtár oldala.
 
 https://www.facebook.com/vajkkonyvtar
 
Amellett, hogy online könyvtári programokat hirdet, az iskola hivatalos életében is fontos szerepet játszik. Rendőrségi felhívás alapján az iskola honlapjára kalauzol minket.
 
 http://vajk-sziget.hu/index.php/component/content/article/1-friss-hk/1205?fbclid=IwAR3ydaB93lS0pFndHiP-DfGi0BAhnAugseY3QJ4VAPLeNgRWrTD9bHR48W8
 
A felhasználók biztonságára figyelmeztet a rendőrségi közlemény:
 
 
 

Az iskolának ez a Facebook elérhetősége,mert a különböző osztályok zárt csoportban érhetőek el.
Minden ami az iskola életére jellemző: versenyek, programok, hirdetmények, itt található a könyvtári oldalon.4,2 a minősítése,310 követője van, és folyamatosan nő a színvonal.
A következő példám a Táborfalvi Nagyközségi és Iskolai Könyvtár Facebook oldala.
Miután községi könyvtári feladatokat is ellát, ezért esett rá a választásom, és nem csalódtam. Szolgáltatásaik: könyvkölcsönzés, könyvtárközi kölcsönzés, számítógép-használat, NAVA-pont, internet-használat (275 Ft/óra), fénymásolás, nyomtatás, szkennelés (70 Ft/oldal), faxolás (115 Ft/oldal.
 
 A könyvtárnak van honlapja, és a Táborfalvi Mozaikban pótolják az információcserét amióta zárva tart a könyvtár a pandémia miatt.
Táborfalvi Mozaik:
http://www.taborfalva.hu/content/t%C3%A1borfalvai-mozaik
A könyvtár honlapja:
 https://www.taborfalva-konyvtar.hu/news.php
 Miután a községi könyvtár nagyobb feladatot lát el, természetesen több információt, és három felületről is közvetít a község lakói felé.
Az első iskolai könyvtáram is hiánypótló, mert van honlapja az iskolának , de az információk többsége rengeteg tartalommal inkább a Facebook oldalon látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése