keresés

2021. május 12., szerda

Lamberg-kastély Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely (Radó Antal Könyvtár)

A kastély facebook oldala

A bejegyzésemben azt szeretném megmutatni, hogy egy kisváros hogyan tudja a helyi adottságokat felhasználva a legmaximálisabb módon kihasználni a közösségi média adta lehetőségeket.  Választott Facebook oldalam a Móri Lamberg-kastély Művelődési Központ, Könyvtár és Múzeális Kiállítóhely.

A Facebook oldalról készült bejegyzésem 2021.05.10-én íródott, így az adatok a közlés időpontjáig hitelesek. Ebben az időszakban az oldal követőinek száma 4300 fő volt, ami egy kb 20.000 fős kisvároshoz képest nem rossz arány, de mivel a könyvtár a felelős minden eseményért, én ezt a számot kevésnek tartom. Ez azonban nem a könyvtár hibája. Ha valamelyik könyvtárról elmondható jól használja a közösségi médiát, akkor véleményem szerint ez a könyvtár az. Míg a legtöbb könyvtár azon igyekszik, hogy elérje a heti néhány posztot, addig a Lamberg Kastély Facebook oldalán naponta több poszt is megjelenik különböző témákkal. 

A bejegyzések típusai

A könyvtár különböző témákat dolgoz fel, mint “folyóiratolvasónkból - a hét cikke”, a hét könyve, a városhoz kapcsolódó alkotók művei (akár szobrászok szobrai, festők festményei), a gyermekkönyvtár ajánlata, események szervezése, képek az eseményekről, vagy múltidézés. Mór nagyon büszke az eredetére, arra, hogy sváb város, így a könyvtár előszeretettel oszt meg ilyen tartalmakat is az oldalán. 

A fogadtatás

Nehéz meghatározni, hogy mi a legsikeresebb posztjuk, vagy mit szeretnek a legjobban az emberek, de azt hiszem, hogy talán a múltidéző posztok. Bár túl sok reakció nincs a posztjukon, átlag 3-20, témától függően, de nem láttam még kisváros Facebook oldalán ennyi megosztást, szinte minden posztjukat megosztja 5-6 ember. Azért természetesen akadnak kiugróan jól sikerült posztok.  

A múltidéző posztok elképesztően magas megosztásszámmal büszkélkedhetnek. Ezen a poszton például 37 megosztás, 7 komment és 66 like van. Egy másik hasonló poszton 70 like, 2 komment és 40 megosztás található. Bár a kommentek nem alakítanak ki konkrét párbeszédeket, inkább csak az emlékeiket osztják meg az emberek, a könyvtár pedig nem válaszol, de azért jelen van, hiszen a hozzászólásokat like-olja folyamatosan. A posztokban új megosztások nem találhatóak, inkább a kommentelők teszik hozzá saját emlékeiket, gondolataikat a témához. 

A források

A posztok szinte mindegyike saját posztolás, forrásokból ismeretterjesztő posztok, ajánlások, kézműves posztok, ritka, amikor más emberek posztjait posztolja a könyvtár. Szinte mindig tartalmaz a posztjuk valamiféle forrást, ismeretterjesztést, ha a téma igényli, egészen hosszú, de annál érdekesebb tényközléseket ejtenek meg a posztolás során.  

A könyvtár és a posztok kapcsolata

A megosztott posztok és a könyvtár között szoros kapcsolat van. A könyvtár kulturális központként is létezik, ezért rengeteg programról posztolnak, gyűjtőkörük a helytörténet, így posztolnak Mórról régi képeket és érdekességeket, múzeumként is üzemel, így a sváb szobával kapcsolatosan, illetve sváb hagyományokkal kapcsolatosan is rengeteg poszt érkezik. Mindegyik poszthoz érdekes szöveget csatolnak, ami bár nem szólít fel kommunikációra, de mégis érdekes, így viszonylag nagy az elérésük is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése