keresés

2021. május 12., szerda

Képregénykönyvtár

Képregénykönyvtár - Nem Adom Fel Kávézó és Étterem Budapest

Facebook-oldal URL-je: link
Megfigyelés időpontja: 2021.05.09.: a 2020.július 17. volt az utolsó dátum, a pandémia miatt.
A vizsgált időszak: 2020.január 17-2020.július 17.

1. Mióta létezik a facebook-page?
2018. november 1. óta

2. Hányan lájkolják/kedvelik most / s majd a kutatás végén.
2020.július 17.: 1007 kedvelés és azóta változatlan



3. Az önleírás bőségességének felmérése:
Alapadatok: a Facebook-oldal létrehozás dátuma dátuma rövid definitív leírás a kávézóról és képregénykönyvtárról, elérhetőségek: cím, e-mail cím, telefonszám, nyitva tartás.Leginkább az események megosztásával kommunikálnak, illetve egy-két sikerélmény van megosztva például amikor elérték az 1.000 fős kedvelési számot, vagy például Anna Frank naplója kapcsán, hogy megjelent a Quibittől egy újságíró és közölt a cikkben információkat.. Link nem vezet a kávézó honlapjára a névjegynél, viszont az eseménymegosztásoknál fel van tűntetve. A könyvtár állománya egy excel fájlban található, és a könyvtár állománya önfelajánlás alapon működik. Erre a linkre kattintva elérhető a katalógusuk
A könyvtár állománygyarapítási célja, mindenből jelenleg egy példányt, hogy minél színesebb tartalommal tudjon szolgálni a közönségnek. Emellett a képregények népszerűsítése Magyarországon és a képregényriporter szakma bemutatása.

4. A dekoráció ismertetése (van-e s mi van a cover-borítóképen, mit ábrázol az aktuális profilkép (hány archivált profilkép, cover-fotó van a profilkép-galériában/albumban, milyenek)?
A borítóképen egy képregényvázlat találoható, mondatok nélkül és szövegbuborékokkal a növények társalgása figyelhető meg. A jelenlegi profilkép Németh Gyula által tervezett logó egy képregény látható és a képregényen két rajzolt arc egymást nézi és nevetnek, az egyik fehér színű, fekete háttérrel, a másik arc fekete színű, fehér háttérrel. Összesen két profilképe van a könyvtárnak. Az albumokban a 2019-es sikerév elkönyvelése látható, a sok érdeklődő, aki eljött és meghallgatta a képregényestek beszélgetéseit, még láthatóak képek a könyvtár által bemutatott képregényekről, ennek tartalma változatos.

5. A “lájkjai” - általa kedvelt oldalak száma (becslés, ha ez nem látható)
A könyvtár által kedvelt oldalak száma: 9 db

6. Az eddigi esemény-oldalainak becsült száma és gyakorisága (events)?
2018-ban 1, 2019-ben: 15, 2020-ban 2, a jelenlegi évet becsülöm 3-ra

7. Galériáinak becsült mennyisége, azok jellege, adatoltsága (vannak-e leírások képenként, galériánként, netán arcok a képeken bejelölve, vannak-e kommentek)
4 album található, amelyben összesen 26 kép, valamint a galéria képei összesen a borítóképpel és profilképekkel együtt összesen 177 db kép található
A galériában megosztott képekre jellemző, ha esemény is kapcsolódik hozzá a gazdag tartalomleírás, valamint csak lájkolni szokta a feltöltött képeket

8. Egyéb csatolt tartalmak áttekintése (pl videók)
Vannak, azonban ezek, csak a bejegyzésekben találhatóak, leginkább a képregénykönyvtár beindulásakor figyelhető meg, illetve két rádió is beszélgetett a könyvtár megálmodói közül Szép Eszterrel

9. Beágyazott alkalmazások, ha vannak (pl. térkép, twitter, stb.)
Nincsenek

10. Egyéb facebook-szolgáltatások kihasználása (pl. notes-jegyzetek)
Nincsen

12. Facebook oldal és a honlap:
A Facebook-os névjegyzékben nincs utalás a kávézó weboldalára, az csak a könyvtár által létrehozott posztokban található, valamint a kávézó fényképein. Főként az aktuális információka: programokra, az állománygyarapításra, a hírnév többszöröző dolgokra: blogos írásokra, rádióműsorokra fordít hangsúlyt a könyvtár. Minden egyes képregényrészlet a a kávézóba való ellátogatást ösztönzi és lehet az idei évben is megnyitja kapuit. A belépés a képregénybirodalomba díja: egy ital és szabad az olvasás.

Összegzés:
Változtos tartalmú a Facebook-os jelenléte a könyvtárnak. A vizsgált időszakban kevés lájkot kapott a helyzetre való tekintettel 10 és 20 között, valamint igyekezett fenntartani az érdeklődésüket az olvasóknak. A jövő kérdéses, én úgy gondolom, ha majd ismét akkor energiát fektetnek bele, mint az indulásukkor, akkor ismét visszatérhetnek a kedves olvasóik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése