keresés

2021. május 12., szerda

Nemzeti Audiovizuális Archívum

Facebook oldal: https://www.facebook.com/nava.hu/?ref=page_internal

Oldal létrehozásának dátuma: 2011. május 23. 

Követők száma (2021.04.25.): 55.994 

Kedvelők száma (2021.04.25.): 34.405 


ÁLTALÁNOS 

A NAVA facebook oldalának a célja, hogy a rádió és televíziósműsor gyűjteményére és a munkájára felhívja a figyelmet a felhasználók számára.  

BEJEGYZÉS TÍPUSOK 

Születésnapi interjúk 

A weboldalon és a facebook oldalon is egy híres ember születésnapja alkalmából közzé szoktak tenni egy videó részletet egy műsorból, amiben szerepel vagy egy interjút. Esetünkben 101 éve született a Nemzet Színésze Zenthe Ferenc, vagy a 87 éves Bodrogi Gyula, aki egy rádióműsorban mesél a Nagyok című műsorban.  

MTVA videó megosztás 

A saját gyűjteményén kívül sokszor az MTVA Archívum anyagából is készülnek bejegyzések. Ezek fényképek, de nagyobb részt videókat osztanak meg. Sokszor színházi közvetítések vagy TV műsorokat is közzé tesznek. Először csak egy részletet egyfajta beharangozó és kedvcsináló gyanánt később azonban már a teljes műsort is megosztják akár egyszerű videó formájában, de egyre gyakrabban fordul elő a facebook egyik videó megosztási funkciót használják fel erre. Ez nem más, mint az Élő adás.  

Jeles napok 

Ezeket általában világnapok alkalmából készülnek ezek a bejegyzések. Eredetileg az MTVA Archívum készíti a bejegyzéseket a NAVA, pedig megosztja. Ezek általában képválogatások az MTVA archívumából. Pl: Színházi világnap, Bábszínházak világnapja. Azonban a NAVA lejátszási listájában is szerepelnek Jeles napok, ahová a saját gyűjteményéből tölt fel videókat. Pl: Könyvek világnapja 

Halál alkalmából 

Ezek a bejegyzések gyászjelentés szerűek, mert a kép vagy videó mellé a bejegyzés szövegében írnak a személyről néhány sort. Az eddigi bejegyzések között szerepel Törőcsik Mari, Sas József, Sztankay István és Balázs Fecó . 

Kvízek 

KOMMENTEK 

A kommentek száma változó, sokszor a posztokat csak hangulatjelekkel látnak el egy-egy posztot, sokszor előfordul, hogy egyáltalán nem írnak semmilyen kommentet az egyes bejegyzésekhez. A híresebb műsorokhoz gyakran 10 vagy annál több komment is születik. A megosztó nagyon ritkán szokott hozzászólni a saját posztjához.  

SZERZŐSÉG 

Mint korábban kiderült a facebookon nagyon sok bejegyzés, amiken kép vagy videó van azokat az MTVA Archívum Facebook oldaláról származnak, amit a NAVA is megoszt. Azonban a videók, amik esetleg élő adásba kerülnek azok forrásai szintén az MTVA Archívum, ennek ellenére azért a NAVA gyűjteményéből is kerül videó, ami később egy bejegyzésbe kerül. 

POSZT összetevők 

A posztok szinte kivétel nélkül fotók és videók. A nagyon kevés kép albuma van az oldalon (borító kép, profilkép, idővonalra feltöltött kép). A videóknak azonban már készültek lejátszási listák (Színészek, Jeles napok, Zene, tánc, Sport). Sok bejegyzéshez kevés külső oldalra mutat link, ami az MTVA Archívumra, m3.hu-ra mutat. A képekhez csak a kísérő információt írnak.  

KOHÉZIÓ 

Mivel a NAVA egy audiovizuális archívum, így a gyűjtőkörébe tartozó videókból és hangzó anyagok kíséretében készülnek a bejegyzései.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése