keresés

2021. május 12., szerda

Egy német egyetemi könyvtár digitalizált iszlám kéziratai – Orientalische Handschriften, Universitätsbibliothek Heidelberg

 

Egy digitalizált, online elérhető gyűjtemény áttekintése. A heidelbergi egyetem könyvtárának gyűjteményében számos iszlám kézirat is van. Valamennyi dokumentum digitalizált és bárki számára elérhető, megtekinthető. Ebben a posztban részletesebben áttekintjük, mire is számíthat az ide tévedő, mit ajánl nekünk a német egyetem könyvtárának gyűjteménye.

 

Mivel is találkozunk, ha ide látogatunk kutatás, vagy netes szörfözés közben? Egy igen nagy tételszámú dokumentum-állományrészt. Eljuthatunk több módon is az orientalisztikai témájú gyűjteményhez. Ez lehet akár a University of Michigan Library – Islamic Manuscript Studies gyűjtőportálról való továbblépéssel, vagy a UB Heidelberg oldaláról a következő lépésekkel: A ”Digitale Bibliothek” vagyis a digitális könyvtár menü alatt találjuk a digitalizált tartalmakat.  Innen tovább léphetünk a ”Heidelberger historische Bestände – digital” majd azon belül a ”Handschriften” kategóriákba. Ezzel meg is érkezünk a digitalizált kéziratokhoz. Itt további csoportosítások között megtaláljuk az orientalisztika témakörébe tartozó dokumentumokat.


Ide
belépve meg is kapjuk listázva valamennyi digitalizált kéziratot. Mindegyik esetében a bélyegkép valamilyen jellegzetességét emeli ki a kéziratnak. Emellett katalógusszám, cím, szerző és keletkezési dátum adja az első benyomást a kéziratokról, már amelyeknél ismertek ezek az adatok. A szimpatikus kéziratot kiválasztva annak adatlapjára irányít tovább a rendszer. Itt már részletesebb metaadatokat találunk az adott dokumentumról. Ezen felül mindegyik esetében fel van tüntetve a szerzői jogi állapota, illetve ahol ez engedi, két fájlméretben letöltési lehetőséget is kap az ide látogató.

Amennyiben áttekintettük a lehetőségeinket, a dokumentum jobb oldali képére kattintva behozhatjuk a dokumentumhoz tartozó valamennyi képfájlt. Több nézeti mód közül is válogathatunk, kedvünkre nagyíthatunk vagy épp kicsinyíthetünk. Nézhetjük egyesével az oldalakat, vagy épp megjeleníthetjük őket egyetlen ”csúszkán” is, hogy további betöltési idő nélkül haladhassunk az oldalakon. Az külön kiemelendő, hogy a felületen megjelenik egy, az olvasási irányt jelző nyíl. Ez azért is fontos, hiszen több nyelv, például az arab nem az Európai szenek megszokott balról jobbra, hanem épp fordítva, jobbról bal irányban halad.

    
A digitalizált képek nagy felbontásúak, kiváló minőségűek.

Amit talán hátrányként, vagy esetleges nehézségként róhatunk fel, hogy csak németül érhető el a honlapnak ezen része, pedig a UB Heidelberg oldalának van angol fordítása is.

 

Képek forrása:
UB Heidelberg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése