keresés

2021. május 14., péntek

MTA Könyvtár és Információs Központ a Facebookon

Facebookon: https://www.facebook.com/mtakonyvtar/?ref=page_internal

Kedvelések száma: 2132 (először március 3-án néztem meg, akkor 2117 kedvelés volt, április 17-re pedig 2132-re nőtt ez a szám)

Követők száma: 2303 (aktuálisan - április 17 - ennyi ember követi az oldalt, ezelőtt, március 3-án néztem rá erre a számra, ami akkor 2287 volt)

Bejelentkezések száma: 741 (ez az adat március 3. és április 17. között nem változott)

Április 17-én jegyzem. A posztokat január 1-ig visszamenőleg néztem meg. Érdekes, hogy minden napra jut legalább egy poszt, néhány napon kettő is bejegyzésre került. Február 4-én 3 bejegyzés született, míg február 9-én négy (ez a legtöbb egy nap alatt), kimaradás pedig január 1. és április 17. között csupán kétszer történt (február 7-én és április 16-án nem volt új tartalom). Nem számít, hogy ünnepnap, szabadnap, hétvége van, az érdeklődők nem maradnak bejegyzések nélkül. A posztolások időpontja teljesen változó; találtam reggel 7 órai bejegyzést és este 8 órait is. Gyakorlatilag a nap bármely szakában számíthatunk friss tartalomra. A posztok valamilyen jeles esemény kapcsán kerülnek bejegyzésre: ismert emberek születési és halálozási évfordulójának megosztása. Minden esetben olvashatunk néhány sort az említett személyről, ki volt, minek kapcsán vált ismertté, korszakalkotóvá, mit ért el stb.), a szöveg mellé pedig néhány kép társul a témával kapcsolatosan.



Biblioterápiás eseménysorozatukat itt (is) hirdetik meg Facebook esemény létrehozásával, de pl. saját kiadványaikat is reklámozzák, vagy épp tavaszköszöntő képek jelennek meg oldalukon (vagy más, az évszaknak megfelelő bejegyzések). Ugyanakkor rendszeres tájékoztatást adtak/adnak a könyvtárt érintő járványhelyzettel kapcsolatban.

A legtöbb tartalomhoz nem szólnak hozzá, kedveléseket sok posztra kapnak, gyakran meg is osztják őket, de előfordul olyan is, hogy semmilyen aktivitás nem történik. Figyelembe véve, hogy hányan kedvelik és hányan követik őket, a legtöbb felhasználó passzív.


Bejegyzések

2021. március 3.

Bejegyzés URL-je, permalinkje

https://www.facebook.com/mtakonyvtar/posts/3879718208737991

Like-szám a megfigyelés időpontjában: 3 - április 17-én újra ellenőriztem, 7 lájkot látni jelenleg.
Megosztás-szám a megfigyelés időpontjában: 1 - április 17-én még +2 megosztást láthatunk a bejegyzésen.
A bejegyzés Kaján Tibor grafikus, karikaturista, a karikatúraművészet kiemelkedő és iskolateremtő alakjának születési évfordulóját mutatja be. A poszt az említett személytől származó idézettel kezdődik, majd egy rövid ismertető róla, és képek.
A hozzászólások mennyisége: 0 - másfél hónappal később szintén 0, nincs egy darab hozzászólás sem.
A megosztás az MTA munkatársának saját megosztása.

A többi bejegyzést megvizsgálva hasonló adatokat kaptam. Minimális aktivitást mutatnak a megosztottak. Ugyan néhány tartalom esetében van eltérés a kedvelések tekintetében (0-tól több 10-ig terjedő), de hozzászólás a legtöbb bejegyzésnél nem látható. Azért a kivétel kedvéért ilyet is találni: https://www.facebook.com/mtakonyvtar/posts/3917825118260633 (március 17-i bejegyzés).

A fentebb linkelt tartalomra 16 lájk érkezett, 6 megosztás és 1 hozzászólás. A hozzászólásra 2 reakció (lájk) érkezett. Ezekkel az adatokkal a hónap egyik legnépszerűbb, legtöbb aktivitást kiváltó posztját látjuk. A bejegyzés felépítése képek + szöveg. A megszokott évfordulós tartalom (illetve annyiban eltér, hogy nem emberről, hanem állatról van szó): jelen esetben Kincsem születésének napja.

Februárban a legnépszerűbbnek Dosztojevszkij halálának évfordulójára összeállított anyag bizonyult. 27 kedvelést kapott, 1 hozzászólást és 6 megosztást. Elérése: https://www.facebook.com/mtakonyvtar/posts/3814390725270740

A januári bejegyzések között is találunk egy kimagaslót – mondhatni, hogy az elmúlt 3,5 hónap legsikeresebb posztja – 46 kedveléssel, 40 megosztással és 2 hozzászólással, melyek összesen 7 lájkot kaptak. Elérése: https://www.facebook.com/mtakonyvtar/posts/3783021655074314

Itt is egy évfordulót láthatunk, Kubinyi András történész, régész, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja születésének napja apropóján. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése