keresés

2021. május 1., szombat

Az Orvosi Könyvtáros 1.


Mit tesz a könyvtáros járvány idején?

Mit tehet a könyvtáros, ha járványhelyzet idején be kell zárnia a könyvtárát? Ha az olvasók nem tudnak személyesen bemenni a könyvtárba a kutatómunkájukat végezni, pedig szükségük lenne szakirodalomra, irodalomkutatási támogatásra, néhány fénymásolatra, vagy csak egy kis nyugalomra a megfeszített műszak után? Az élet nem áll meg a pandémia ideje alatt sem, készülni kell a szakvizsgára, a szakdolgozat elkészítéséhez irodalomra van szükség, és egy újabb cikk leadásában is szükség van még egy kis segítségre.

Mit tehet egy könyvtáros, hogy támogatni tudja olvasóit a megváltozott helyzetben?

Megpróbál új lehetőségeket keresni, ahonnan eléri az olvasóit, ha távolból is, de segíteni, támogatni tudja munkájukat. Nem riad meg a kihívásoktól, és olyan dolgokat is kipróbál, amelyek eddig ismeretlenek voltak számára. A zárt könyvtárajtók mögül kilép az online térbe. 

A könyvtár munkatársai létrehoznak egy olyan közösségi felületet, amelyen összegyűjtenek minden olyan információt, amely a könyvtár olvasóinak és az érdeklődők számára hasznos lehet. Ez a felület virtuális könyvtári felület egy Facebook profil, melynek neve Az Orvosi Könyvtáros. A választás azért esett erre a platformra mert népszerű, könnyen elérhető, nem kell külön app-ot letölteni vagy a böngészőben kutatni a weboldal után, a felhasználó hírfolyamán keresztül folyamatosan követni tudja Az Orvosi Könyvtáros csapata által posztolt híreket. A közösségi oldalra feltöltött fotókon, bejegyzéseken keresztül mutatják be a könyvtárat és az ott folyó munkát. Az Orvosi Könyvtáros nem orvos, műteni mondjuk nem tud, de tuja, hogy hol kell utána nézni. A posztokban érdekes és hasznos tartalmai által új ismeretket közölnek. Érdekes, humoros bejegyzések megosztásával próbálják olvasóikat jókedvre deríteni.

Az oldalra összegyűjtött információkkal egy helyen összpontosul minden, amit az Orvosi Könyvtáros nyújtani tud az érdeklődők számára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése