keresés

2021. május 17., hétfő

Könyves ajánlók tengerében

    Ha ismerőseimtől kérdezném, hogy jellemezzenek engem egy szóval, valószínűleg a legtöbben könyvmolyként hivatkoznának rám. Ezzel nem vitatkoznék én sem, szabadidőmben mindig olvasok, sajnos sokszor még akkor is, mikor nem lenne szabad, illetve meglehetősen mohón vásárlok magamnak könyveket. Ebben a bejegyzésben bemutatom, hogy melyek azok a portálok, ahonnan tájékozódni szoktam soron következő olvasmányélményeim érdekében.

    Weboldalak közül a kedvencem, egyben a legmegbízhatóbb forrásnak tartom, a  Könyves Magazin honlapját. Az oldal már több, mint 10 éve folyamatosan működik, állandóan naprakészek. Tartalmuk között lehet találni friss híreket a könyvek világából (díjkiosztók, friss megjelenések, egy-egy akció, illetve pályázatok). Rendszeresen tesznek közzé kritikákat, illetve gyűjtenek nekünk listákat is (például: 10 könyvadaptáció, ami népszerűbb, mint az irodalmi eredeti), ahonnan tovább tudunk tájékozódni mi is. Továbbá olvashatunk még interjúkat kortárs írókkal is, vagy akár bele olvashatunk frissen megjelent könyvek elejébe. Az oldalt ajánlom azoknak, akik kicsit szélesíteni szeretnék az olvasmánylistájukat. 

    Ha konkrét könyveknek szeretnénk utána járni és nem csak általánosan tájékozódni, akkor a legjobb magyar oldal erre a moly.hu platform. Itt rá tudunk keresni adott könyvekre, ahol egyből összefoglalva látjuk a mű különböző megjelenéseit, majd lejjebb görgetve az oldalon különböző olvasói értékeléseket olvashatunk. A könyveket egy 10 fokozatú skálán értékelni lehet, így minden könyvnek van egy átlagolt száma is, a 80%-os vagy annál magasabb értékelésű könyvek jónak mondhatók. Az oldalon nem csak konkrét könyveket lehet keresni, böngészésre is alkalmas, különböző címkék vagy írók alapján is lehet keresni a művek között. (Angol megfelelője a Goodreads, egészen hasonló módon épül fel.)

    És végül, de nem utolsó sorban a: booksandbudapest instagram-oldalt ajánlom. Az oldalt Flóra kezeli, aki nagyon sokszínű olvasmányélménnyel rendelkezik, így biztosan mindenki talál nála olyan ajánlást, ami megfelel az ízlésének. Flóra rendkívül karizmatikus személyiség, és nem csak könyveket ajánl az oldalán, hanem Budapest különböző helyeit is bemutatja, ajánlja. Néha-néha nyereményjátékkal is készül, illetve a többi könyves instagram fiókot is előszeretettel ajánlja az érdeklődőknek. Fényképeit és írásait is nagyon szeretem, mindenképpen megéri őt követni! 




    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése