keresés

2021. május 12., szerda

A Magyar Nemzeti Múzeum

  • Történelmi múzeum 
  • @nemzetimuzeum 
  • Magyarország első országos múzeuma 
  • A magyar múlt tárgyi emlékeit gyűjti 

Ma (2021.05.12):
  • 33 562 embernek tetszik
  • 35 230 ember követi
  • 33 286 ember jelentkezett be
  • Átlagosan napi két poszt
  • Online tárlatvezetéseket tartanak és ezekről eseményt is készítenek
  • Más programjaikról is készítenek esemény emlékeztetőt
  • Rövid videókat is tesznek közzé

Január

Az év első posztja egy ismeretterjesztő poszt a múzeum lábasairól. Egy hosszabb szövegben elmesélik történelmüket és hogyan vették át Magyarországon a lábasok. Ez szorosan összefüggésben áll magával az intézménnyel mivel renoválás során a múzeumkertben is találtak ilyen darabokat, amik ma már a gyűjtemény részei.
A poszt alján a szerzőt is közzé teszik ez esetben Kondorosy Szabolcsot az Adattártól. Több hastaget is hozzáadtak; #ünnepiasztal #lábas #lábos #Múzeumkert.
Linkeltek a blogposztjukat is erről a témáról és képet is mellékeltek.
Két hozzászólás érkezett egyik se tartalmaz szöveget; az egyik emojikból áll a másik egy GIF, de mindkettő pozitív. 7 osztották meg és 47-en likolták (2021.05.12) Ez egy átlagos mennyiségű reakció.

Február

A február elsejei két poszt közül az egyik egy esemény kiírás a másik poszt Slachta Margit, első női képviselő munkásságát írja le. Felépítése a bejegyzésnek azonos az előzőekben taglaltakhoz. Egy hosszabb leírást követően megad egy bővebb önéletrajzi cikket RUBICONline cikket és a poszt íróját Fisli Éva a MNM Történeti Fényképtártól. A Kezdetek című kiállításhoz tartozik és az ehhez tartozó blogposztjukat is belinkelték. Az alábbi hastagek olvashatók #kezdetek #nőkapolitikában #parlament majd a képek következnek.
101-en likolták, ami az átlagnál több és 13 megosztották, de komment nem érkezett rá. (2021.05.12)

Március

Szintén elsőként egy esemény emlékeztető és regisztrációs lehetőség kíirása volt egy online tárlatvezetésre majd egy videót tettek fel, ami egy heti sorozat részét képezi. A videóban Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum régész-numizmatikusa szerepel, aki a középkori aranyforintok hamisítványairól tart egy rövid (3:40 perc) ismeretterjesztő előadást. Egy rövid magyarázó szöveggel, hogy nemrégiben hamis aranyforintokat találtak egy ásatáson.
47 like-ot, kapott két pozítiv szöveges kommentel, amik azt fejezték ki érdekesnek találták a témát és 19 megosztást. (2021.05.12.) Ezek megfelelnek az átlag reakciónak.

Április

Az első két bejegyzés két online tárlatvezetési esemény. Utána egy bejegyzést közöltek egy egyházi plakát kiállításról. Az ott kiállított művek digitális változatát megkapták és engedéllyel fel is tették őket a posztban. A járvány miatt a bejegyzés írója Dragan Traian MNM Történeti Tárától nem tudott személyesen elmenni a kiállításra és köszönetét fejezte ki a készítő és rendező felé a megosztással. A #zöld #plakát #remény #Húsvét tagekkel látták el a posztot.
10 like és 1 megosztás volt (2021.05.12), ami kevesebb az átlagnál.

Megfigyelések

A posztjaik felépítése általában azonos. Akár egy blogbejegyzésnél először közölnek egy címet majd egy egybefüggő szöveget. Ezt az író, annak intézménye, további olvasmányok és hastagek leírásával zárják majd képek. Az oldalon különösen aktívak, próbálnak online is jelen lenni lásd. Online tárlatvezetések. A posztok alatt, ha van komment az általában pozítiv vannak visszatérő kommentelők is. A like-ok száma ritkán haladják meg a 100-at és 20-30 megosztás az általános.
A választott témáik szinte mindig a múzeumi munkákhoz kapcsolódnak vagy a társintézményeiket emelik ki.

Összegzés

A Magyar Nemzeti Múzeum jól alkalmazkodott a közösségi médián való szerepléshez. A kapcsolat létre jön a felhasználókkal és ugyan az interakciók száma nem a legmagasabb a befektetett munkát pozitívan értékelik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése