keresés

2021. május 1., szombat

Az Orvosi Könyvtáros 3.

Az irodalom kell!


Köztudomású, hogy minden fent van a neten. Ez tény, nem lehet vele vitatkozni, és az Orvosi Könyvtárosnak nem is áll szándékában. Hiszen tényleg minden fent van a neten, nincs olyan kérdés, amit valaki fel nem tett, és az a hátborzongató, hogy valaki válaszolt is rá. A probléma nem is itt kezdődik, hanem ott, hogy azokat a válaszokat meg kell találni, és ez nem egyszerű feladat. Fésülhetjük a net hullámait sűrűfogú fésűvel hosszú órákon keresztül, melynek végeredménye egy csomómentes net és rengeteg információ, amelyet még válogatni, rendezni kell, ami ismét hosszú fáradságos munka. Ráadásul semmi nem garantálja azt, hogy meg is találjuk azt a vágyott információt, amire szükségünk van.

Lehet könnyen, gyorsan jól szervezett tematikus adatbázisokban is keresni. Ezzel rengeteg időt és energiát spórol meg az ember, ami nem egy hátrány. Minden szakterületen, így az orvostudomány területén is rengeteg általános és szakterületi adatbázis működik, amelyek segítik a kutatók munkáját. 

Természetesen az is sok időbe telik, míg az ember megtalálja azt az adatbázist, amire neki szüksége van. Az Orvosi Könyvtáros csapata erre is gondolt. Útjára bocsátanak egy sorozatot, mely bemutatja azokat az adatbázisokat, amelyek segítségével könnyen és gyorsan jut friss és hiteles információhoz a kutató. A rövid videókban bemutatásra kerül a kiválasztott adatbázis felépítése, a keresési lehetőségek, valamint a találatok rendezésének és letöltésének lehetőségei. 



És akkor sem történik semmi baj, ha az esetleg a kiválasztott publikáció csak előfizetők számára elérhető. Az elektronikusan elküldött kéréseket a könyvtár jelen pillanatban zárt ajtajai mögött a könyvtáros kollégák könyvtárközi kapcsolataik révén a lehető leggyorsabban beszerzik és továbbítják olvasóik részére.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése