keresés

2021. május 9., vasárnap

Szemtől szemben

Edward S. Curtis
forrás: wikipédia

    Visszatérve az Egyesült Államokbeli nyugati partra, ismét ellátogatunk San Diego múzeumába, hogy az ország múltját megtekintsük képekben. Hogy pontosabb legyek, kedvcsináló utazást ejtünk meg a 20. század elejére, hogy megismerkedjünk az itt élő őshonos indián népekkel.

    Edward S. Curtis (1868-1952), amerikai fényképész legismertebb munkássága a századfordulón készített fotói az őshonos népekről. Első lehetőségét 1900-ban kapta, de 1906-ban kezdte meg a vándorlást azon a fényképekkel kikövezett úton, aminek az építőkövei a védjegye lesz.


A múlt visszanéz

A következőkben három, Curtis által fényképezett őslakos mutatkozik be.

    A Hesquiat törzs a Vancouver-sziget területén élt. Az itt látható fénykép 1915-ben készült a törzs egy fiatal női képviselőjéről.
    A Hupa törzs egy idő asszonyát láthatjuk. A Hupák az észak-amerikai kontinens felsőbb régióiból vándoroltak délre. Jelenleg pedig a rezervátumuk (Hoopa Valley Indian Reservation) Kalifornia felső határánál fekszik.
    A Tolowa törzs lakhelye Kalifornia területén, a Csendes-óceán mentén található. A kép egyik érdekessége a törzs képviselőjén látható fejdísz, amelyet táncok közben hordtak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése