keresés

2021. május 7., péntek

Nézőpontváltás 2.

     A felsőoktatási könyvtáraknak alapvetően három fajta fórum áll rendelkezésre ahhoz, hogy a személyes találkozás hiányában elérje célközönségét:

    - A könyvtár honlapja

    - Közösségi oldalak

    - Az egyetem által, fontos információ közlésére biztosított felület (Neptun) 

 

    A fentiek mellett meg kell jegyezni, hogy  a szolgáltatás nem szűnt meg, nem állt le, csupán átalakult. A könyvtár nincs nyitva a megszokott módon, a polcok közötti szabad mozgás lehetőségének biztosításával, azonban előre egyeztetett időpontra összekészítjük a kért könyveket, anyagokat az érdeklődék számára, melyet a kapuban átadunk részükre. Erről már a közegészségügyi helyzet következtében kialakult korlátozások kezdetétől találhatók információk a honlapon, tehát a tartalomszolgáltatás ezen része már a pandémia elejétől működik. Az Írd és vidd nevű szolgáltatással tudnak a hallgatók könyveket kérni, melynek elérhetőségét közzétettük a honlapon, Neptun üzenetben, és folyamatosan felhívjuk rá a figyelmet facebook üzenetek formájában is.


    Elérhető a honlapon továbbá még segédanyag szakdolgozat készítéséhez, tájékoztatók adatbázisok használatához, illetve egyáltalán az OPAC-ban való eligazodáshoz, annak kezeléséhez. A facebook felületén is folyamatosan hirdetjük e-mail címeinket, melyeken bármilyen kérdés vagy kérés esetén kereshetnek bennünket a hallgatók.

    Elsősorban a záróvizsgázó hallgatók késedelmi díj tartozásainak kezelésére bevezettük az utalással rendezés lehetőségét, melyről szintén mindhárom fórumon tájékoztattuk az érintetteket.

    Akadályoztatottság esetén, ha a hallgató nem tudja személyesen átvenni a könyvet, próbálunk online elérhetőséget biztosítani, természetesen a szerzői jogi keretek adta lehetőségek között.

    A könyvtár által használható felületek tehát eddig is mindkét oldalnak - könyvtárosnak és könyvtárhasználónak egyaránt - segítségére volt. A kétirányú információáramlás könnyített a helyzeten, és a visszajelzésekből látni lehet, hogy pontosan mire, mekkora mértékben van igény.

    Fontos megjegyezni, hogy a jelenleg fennálló helyzetre nem csak ideiglenesen kell berendezkedni, hiszen már vissza nem fordítható folyamatokról van szó, melyeket a járványhléyzet csupán felgyorsított. A könyvtáraknak sokkal nagyobb mértékben kell jelen lenni az online életben, és ez kiemeli a tartalomszolgáltatás fontosságát és annak hatékony használatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése