keresés

2021. május 1., szombat

Az Orvosi Könyvtáros 2.

 Hogyan csinálják mások?



Az Orvosi Könyvtáros lelkes csapata nem ugrik a mélyvízbe anélkül, hogy nem vizsgálná meg közelebbről a lehetőségeket. „Ugrás” előtt körülnéz az ismeretlenben, hogy hogyan csinálják ezt mások. Körbejárja a közösségi média felületét hasonló elszánt könyvtárosokat, könyvtárakat keresve. Jó példák, jó gyakorlatok után kutat, hogy azokból ötleteket gyűjtve építse fel, tegye vonzóvá az oldalt.

Jó példák szép számmal találhatók a közösségi médiában. Az egyetemi orvosi könyvtárak oldalain érdekes kutatási témákkal foglalkozó publikációkról, videókról tesznek közzé rövid posztokat. A bejegyzésben található linkről elérhető a teljes cikk vagy beszámoló. A bejegyzések között megtalálhatók még az egyetemhez és a könyvtárhoz kapcsolódó események bemutatása, illetve interjúk az egyes tudományterületek képviselőivel. Nem csak saját híreiket osztják meg a profil oldalukon, hanem egyéb társintézmények hírei is felkerülnek a hírfolyamba.




Az orvosi könyvtárak szakmai szervezete is jelen van az online térben, saját profillal, saját közösségi média felülettel rendelkezik, melyen az orvostudományhoz kapcsolódó tartalmakat oszt meg az érdeklődőkkel.


Az ugrás előtti kutató munka összegzéseként elmondható, hogy a legfontosabb a hiteles és megbízható forrásból való tájékoztatás. A különböző felületekre feltöltött rövidebb, hosszabb hírek, beszámolók nagyon fontosak, de néha nem árt egy kis érdekesség, történeti visszatekintés, egy évforduló megünneplése, vagy szakemberek bemutatása. Nem csak a régen élt nagy tudósainkra való emlékezés, hanem most dolgozó és kutató szakemberek bemutatása is fontos feladat. 

Izgalmas lehetőség lehet az Orvosi Könyvtáros Facebook oldalán egy rövid beszélgetés szakemberekkel; akár az intézményen belül dolgozó, kimagasló teljesítményű orvosokkal, ápolókkal, akik maguk is a könyvtár rendszeres látogatói. Szintén egy érdekes ötlet lehet szakkönyveket bemutató, rövid videók közzététele az oldalon. A könyvekről a könyvtár munkatársai vagy vállalkozó szellemű kollégák beszélnek néhány percben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése