keresés

2021. május 12., szerda

Iszlám kéziratok a neten?

 

Felmerülhet a kérdés –legyünk akár laikus érdeklődők, vagy elkötelezettek a téma iránt,– hogy hol találhatunk iszlám kéziratokat online? Nem csak az elmúlt év járványügyi lezárásai okán lehet ez fontos téma, de olyan szempontból is, hogy nem sűrűn adódik alkalom arra, hogy az ember élőben eredeti kéziratokat nézegessen. Kutatók még csak-csak engedélyt kapnak könyvtáraktól, múzeumoktól, de az átlagember legfeljebb kiállítások alkalmával találkozhat eredeti dokumentumokkal. Mi van akkor, ha mégis szeretnénk, ha nem is professzionális szinten, de kicsit belemélyedni a témába? Hova fordulhatunk?


Számos könyvtár, egyetem, de még közösségi fenntartású csoport is készített különböző gyűjtéseket, hogy ki, mit, hol és mikor digitalizált, illetve hogy ezeknek mi az online elérhetősége. A következőkben néhány ilyen listát mutatok be röviden, amolyan ízelítőként, a következő bejegyzésben pedig egy konkrét példaként mutatok majd be egy digitalizált gyűjteményt, amelyet az egyik ilyen gyűjtőportálon keresztül is el lehet érni.

Ami már elsőre kitűnik valamennyi gyűjtés kapcsán, hogy nincs teljes lista. Ennek számos oka lehet. Példának okért egy könyvtár, múzeum vagy épp egy egyetem első sorban a saját vagy partner intézményei gyűjteményét fogja ajánlani és esetleg további érdeklődés nyomán adnak információt más gyűjteményekről is, ha egyáltalán tudomásuk van róla. Egy közösségi fenntartású portál ezzel szemben a hozzájárulók ismeretein és felajánlásain alapszik, amitől szintén nem várhatjuk el, hogy teljes körű legyen. Illetve lehetnek ezek a forrásgyűjtések tematizáltak korszakok, régiók, nyelvek és sok minden más szempont alapján is. Következzen tehát, de csak igen röviden, mint egy iránymutatásként, néhány forrásgyűjtő hely.

 Egyetemi könyvtárak gyűjtései:

George Mason University – Manuscripts | Digital Resources and Projects in Islamic Studies
    Ez a lista folyamatos bővítés alatt van és nem csak online elérhető digitalizált kéziratok forrásait gyűjti, hanem kéziratokhoz kapcsolódó változatos projekteket is felsorol. Találhatunk itt kéziratgyűjteményeket, digitalizált kéziratokat és kéziratok katalógusait a különböző egyetemekről és könyvtáraikból. A közeljövőben tervezik olyan kutatók tanulmányait is hozzáadni a gyűjtéshez, akik valamely felsorolt gyűjtemény anyagával foglalkoznak, foglalkoztak.

Cornell University Library – Islam in Southeast Asia: Online collections of digitized Islamic manuscripts
    Ez a gyűjtés kifejezetten olyan gyűjteményekre koncentrál, amelyek Délkelet-Ázsiához és Óceániához kötődnek. Nem csak linkeket biztosítanak, de rövid leírásokat, illetve bemutatkozásokat is közölnek az egyes gyűjteményekről.

University of Michigan Library – Islamic Manuscript Studies
    Ez a portál azt ígéri, forrásokat biztosít az iszlám világban előállított kéziratokhoz és az általuk képviselt kéziratkultúra tanulmányozásához is. Itt is a gyűjteményekre mutató linkeken kívül rövid leírásokat kapunk az egyes tartalmakról.

University of Cunnecticut – Arabic, Islamic & Middle Eastern Studies Subject Guide — Online Manuscript Collections
    Itt egy igen egyszerű, és rövid listát találunk, de az elmaradhatatlan a rövid leírással ezúttal is. Ez a lista kifejezetten csak digitalizált anyagok lelőhelyeit gyűjti, de egyetlen kattintással átléphetünk egy olyan menüpontba, amely könyveket, publikációkat és folyóiratokat kínál a témában, bár ezek online olvasásához UCONN belépésre lenne szükség, de kiindulópontnak mindenképp jó lehet.

Más példák:

The Islamic Manuscript Association – Online Manuscript Catalogues
    Az Islamic Manuscript Association egy nemzetközi nonprofit szervezet, ami az iszlám kéziratos gyűjtemények védelmét és az ezekkel dolgozók támogatását hivatott szolgálni. Azért jött létre, hogy betöltse az űrt, ami az iszlám kéziratos gyűjteményének megőrzésével és hozzáférhetetlenségével kapcsolatban merült fel.

Hazine – Open-Access Digitized Islamic Manuscripts
    A hazine vagy egy khazina egy közösségi-megosztás alapú repozitórium. Online tárházaként kíván működni, hogy archívumokat és könyvtári útmutatókat nyújtson a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és az iszlám társadalmakban dolgozó kutatók számára. Többet között archívum-áttekintéseket, interjúkat, hosszú esszéket és forrás-útmutatókat találhatunk itt.

 

Az igazi hiányossága több fent említett és hasonló forrásgyűjteményeknek, hogy a szerkesztőknek esetenként nincs ideje rendszeresen karbantartani, és előfordulnak már nem létező oldalakra mutató linkek. Van példa arra is, hogy egy korábban digitálisan elérhető gyűjteményre irányítana át, de azt már valamilyen okból lezártak a publikum elől.

 


 

Képek forrásai:
flickr
Wikimedia Commons

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése