keresés

2021. május 6., csütörtök

Zöld könyvtári jó gyakorlatok Magyarországon - Fókuszban az IFLA Zöld Könyvtári Díj kitüntetettjei

A globális felmelegedés, a klíma- és ökológiai válság korunk egyik legnagyobb problémája, melynek hatásait egyre jobban érezhetjük. Magánemberként igyekszem minél többet megtudni az ezzel kapcsolatos folyamatokról és tetteink hatásáról, felelősségünkről. Az utóbbi időben érdeklődve figyeltem, hogy a fenntarthatóság, a környezettudatosság témaköre hogyan nyer teret a könyvtáros szakmában és hogyan erősödik a zöld könyvtári mozgalom. Témaválasztásom ezért esett az egyik legmarkánsabb díjra, az IFLA Zöld Könyvtári Díjra és az általuk díjazott fenntarthatósági jógyakorlatokra - kiváltképp a 3 magyar díjazott könyvtár tevékenységére.


Magyarországon is egyre több könyvtár köteleződik el a fenntarthatóság irányában és a három magyar kitüntetett úttörőként vesz részt ezekben a zöld könyvtári törekvésekben. Az IFLA Zöld Könyvtári Díj nyertes pályázatait megnézve láthatjuk, hogy a könyvtárak nagyon sokféleképpen tudnak válaszolni a környezeti problémákra - akár épület kialakításukkal, működésükkel, programjainkkal vagy éppen környezettel kapcsolatos oktatási tevékenységeiken keresztül. Nagyszerű példákat láthattunk oktatási mintákra, stratégia kialakításra, útmutatók, segédletek elkészítésére, kreatív, színes programkínálatra és arra is, hogyan tudják a könyvtárak mindennapi működésük során a fenntarthatósági gyakorlatukat megvalósítani. Ezek a példák könnyen adaptálhatóak a magyarországi viszonylatban is. Ahogy a pályázatok is mutatták: a forráshiány sem akadályozhatja meg a könyvtárakat zöld munkálkodásukban - lehet nagyon kevés forrásból nagy hatású projekteket megvalósítani a könyvtárak szűk környezetében.


A példák itt vannak a most induló zöldülni kívánó magyar könyvtárak számára - csak bátran bele kell vágni a munkába, szemléletformálásba. Mindezek által a könyvtárak támogatják a zöld könyvtár mozgalmat és a szakma megítélését is (hiszen megmutatják a könyvtárak és a könyvtárosok szerepét a Fenntartható Fejlődési Célok előmozdításában), valamint közösségeiknek - és nem utolsósorban Földünknek is jót tesznek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése